Viool

Val jij voor de klank van de viool? Dan is vioolspelen iets voor jou!

Vioolles bij De VAK is mogelijk voor alle niveaus en alle leeftijden. Als beginner word je meegenomen langs de vele aspecten van het vioolspelen. Je leert noten lezen, een goede vioolhouding, hoe je de mooiste klank uit je viool kunt halen, hoe je zuiver kunt spelen en goede tips om handig en snel te worden.

Als kinderen viool willen spelen, weten ze dat vaak al vanaf kleuterleeftijd. Het is heel goed mogelijk om vanaf 4 of 5 jaar te starten met vioolles. Spelenderwijs leren de kinderen de muziek, het instrument en de bewegingen kennen. Voor kinderen die nog niet helemaal zeker weten of het instrument wat voor hen is, zijn er speciale kennismakingscursussen voor viool (6 à 8 jaar). Daarna ga je overtuigend aan de slag met het instrument. Ook op latere leeftijd is het mogelijk de viool voor het eerst op te pakken. Voor iedere leeftijd zijn er passende lesmethoden ontwikkeld.

Wat leer je tijdens de vioolles?

Tijdens de vioolles oefen je de (fijne) motoriek en train je muzikale vaardigheden.

Noten lezen en algemene muziekleer Voor het spelen van klassieke muziek, zowel individueel als in ensembles en orkesten, is het heel handig als je goed noten kunt lezen en weet wat muzikale termen betekenen. Ook bij andere muziekstijlen kan het makkelijk zijn als je noten en akkoordsymbolen kunt lezen. Daarbij kun je op basis van muziektheorie muziek vaak beter vertolken.

Speciale violistische technieken Met een mooi vibrato en speciale streektechnieken kun je met de muziek die je wil spelen een boeiend verhaal vertellen.

 

Individueel- of duoles?

Bij de keuze voor een lesvorm kun je variëren in lengte/duur van de vioolles en in aantal cursisten per les. Globaal zijn er dan twee lesvormen: individuele vioolles en duoles.

Duolessen zijn onder meer afhankelijk van de beschikbaarheid van de medecursisten en het advies van de docent. Op maandag om 16.00 uur, dinsdag om 17.30 uur en woensdag om 14.00 uur worden in ieder geval duolessen voor beginners aangeboden door Barbara Ney en Genevieve van Dijk.

Let op! Voor de duolessen voor beginners kun je je maar tot 27 augustus opgeven. Lijkt jou dit ook leuk? Schrijf je snel in!

Bij alle lesvormen wordt op projectbasis samenspel aangeboden. Voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar is het mogelijk aan te sluiten bij het kinderstrijkorkest.

Goed om te weten

Om vioolles te volgen aan De VAK heb je een viool nodig. Deze kun je huren bij een gerenommeerde vioolbouwer of eventueel zelf aanschaffen. Vooral voor de eerste periode raden we aan een viool te huren bij een vioolbouwer. De vioolbouwer kan helpen met de juiste maat viool en passende accessoires.

Lesvorm

Individuele vioolles, duoles en groepsles

Leeftijd

vanaf 4 jaar

Lesdagen

Maandag, Dinsdag, Woensdag, Donderdag, Vrijdag, Zaterdag

Start

Bij aanvang en gedurende het cursusjaar

Aantal lessen

36

Locaties

OPEN

Instroom

Instromen is het hele seizoen mogelijk.

Lesgeld calculator

Lesgeld berekening

Bereken uw prijs op basis van leeftijd, woonplaats en lesvorm.

Leeftijd:

Aanmelden

Aanmelden

Lesdag + datum, tijd en leslocatie is verplicht
Lesvorm is verplicht

Gegevens cursist

Aanhef is verplicht
Geef een geldige geboortedatum op

Wie gaat de cursus betalen?

Geef een geldige geboortedatum op

Het is alleen mogelijk om via automatische incasso te betalen.

Betaalgegevens zijn verplicht
Termijnen-veld is verplicht
Termijnen-veld is verplicht

Cursussen die je misschien ook leuk vindt

Viool kennismaking 6 t/m 8 jaar

Viool kennismaking vanaf 21 jaar

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info