Viool

Val jij voor de klank van de viool? Dan is vioolspelen iets voor jou!

Vioolles bij De VAK is mogelijk voor alle niveaus en alle leeftijden. Als beginner word je meegenomen langs de vele aspecten van het vioolspelen. Je leert noten lezen, een goede vioolhouding, hoe je de mooiste klank uit je viool kunt halen, hoe je zuiver kunt spelen en goede tips om handig en snel te worden. Verder leer je uit het hoofd spelen, improviseren, diverse muziekstijlen onderscheiden en nog vele andere zaken. Als gevorderde violist kun je op maat werken aan onderwerpen waarin je graag nog beter wil worden. Bij alle niveaus besteden we extra aandacht aan samenspel en voordracht, waardoor het vioolspelen nog leuker wordt. Wil je dit prachtige instrument leren bespelen of wil je je verder ontwikkelen op de viool, schrijf je dan in!

Als kinderen viool willen spelen, weten ze dat vaak al vanaf kleuterleeftijd. Het is heel goed mogelijk om vanaf 4 of 5 jaar te starten met vioolles. Spelenderwijs leren de kinderen de muziek, het instrument en de bewegingen kennen. Voor kinderen die nog niet helemaal zeker weten of het instrument wat voor hen is, zijn er speciale kennismakingscursussen voor viool (6 à 7 jaar). Daarna ga je overtuigend aan de slag met het instrument. Ook op latere leeftijd is het mogelijk de viool voor het eerst op te pakken. Voor iedere leeftijd zijn er passende lesmethoden ontwikkeld.
De viool is een veelzijdig instrument. In vrijwel alle soorten muziek komt de viool voor. Tijdens de vioolles kun je een voorkeur voor één of meer muziekstijlen ontwikkelen. Aan De VAK zijn er diverse specialisatiemogelijkheden waaronder tangoviool, klassiek viool en jazz.

Wat leer je tijdens de vioolles?

Tijdens de vioolles oefen je de (fijne) motoriek en train je muzikale vaardigheden.

De juiste vioolhouding en goede bewegingen Met een goede vioolhouding en de juiste manier van bewegen kun je beter zuiver spelen, een mooiere klank maken en moeilijkere stukken spelen.

Noten lezen en algemene muziekleer Voor het spelen van klassieke muziek, zowel individueel als in ensembles en orkesten, is het heel handig als je goed noten kunt lezen en weet wat muzikale termen betekenen. Ook bij andere muziekstijlen kan het makkelijk zijn als je noten en akkoordsymbolen kunt lezen. Daarbij kun je op basis van muziektheorie muziek vaak beter vertolken.

Speciale violistische techniekenMet een mooi vibrato en speciale streektechnieken kun je met de muziek die je wil spelen een boeiend verhaal vertellen.

Gehoortraining, ritmische gevoel, samenspel en improvisatie Voor het vrij vioolspelen en samen muziek maken zijn leren luisteren naar jezelf en naar elkaar, een goed ritmisch gevoel en innerlijk gehoor onontbeerlijke vaardigheden die getraind kunnen worden. Hieraan wordt niet alleen aandacht besteed in de les, maar ook tijdens andere activiteiten die aan De VAK georganiseerd worden kun je deze vaardigheden verder ontwikkelen.

Individueel of groepsles?

Bij de keuze voor een lesvorm kun je variëren in lengte/duur van de vioolles en in aantal cursisten per les. Globaal zijn er dan drie lesvormen: individuele vioolles, duoles en groepsles.

De laatste twee lesvormen (duoles en groepsles) zijn onder meer afhankelijk van de beschikbaarheid van de medecursisten en het advies van de docent. Op dinsdag om 17.00 uur en vrijdag om 16.00 uur worden in ieder geval groepslessen voor beginners aangeboden door Barbara Ney.
Bij alle lesvormen kunnen cursisten zich met enige regelmaat opgeven voor voordracht en samenspel. Voor kinderen tussen de 7 en 10 jaar is het mogelijk aan te sluiten bij het ensemble Fiddlers on the VAK. Deze jonge violisten komen op projectbasis samen om naar een optreden toe te werken. Daarnaast is het op projectbasis mogelijk mee te spelen in het Tango orkest.
Let op!

In verband met verlof worden de lessen viool van Nea Maria Korpelainen van september tot en met december 2021 vervangen door Marnix Steffen.

Goed om te weten

Om vioolles te volgen aan De VAK heb je een viool nodig. Deze kun je huren bij een gerenommeerde vioolbouwer of eventueel zelf aanschaffen. Vooral voor de eerste periode raden we aan een viool te huren bij een vioolbouwer. De vioolbouwer kan helpen met de juiste maat viool en passende accessoires. Dat is belangrijk voor het aanleren van een goede basis. Het al of niet aanschaffen van een vioolmethode of andere muziekboeken gebeurt in overleg met je docent. Heb je nog vragen, neem gerust contact met ons op via info@vak-delft.nl.

Lesvorm

Individuele vioolles, duoles en groepsles

Leeftijd

vanaf 4 jaar

Lesdagen

Maandag, Dinsdag, Woensdag, Donderdag, Vrijdag, Zaterdag

Start

Bij aanvang en gedurende het cursusjaar

Aantal lessen

36

Locaties

OPEN

Instroom

Instromen is het hele seizoen mogelijk.

Lesgeld calculator

Jouw prijs op basis van leeftijd en lesvorm voor 36 lessen.

Leeftijd:
fiets

Aanmelden

Aanmelden

Lesdag + datum, tijd en leslocatie is verplicht
Lesvorm is verplicht

Gegevens cursist

Aanhef is verplicht

Wie gaat de cursus betalen?

Het is alleen mogelijk om via automatische incasso te betalen.

Betaalgegevens zijn verplicht
Termijnen-veld is verplicht

Cursussen die je misschien ook leuk vindt

Kennismaking met viool 6 t/m 7 jaar

Kennismaking met viool vanaf 21 jaar

Groepsles viool voor kinderen 6 t/m 7 jaar

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info