De VAK op school en BSO

Vijf keer vijf...
wat is dat?

De cursus vijf keer vijf  is al jarenlang een enorm succes bij De VAK en geeft kinderen zelfstandig de kans om aan alle kunstvormen te proeven.

Vijf lessen beeldend, muziek, woordkunst, theater en dans. De leerlingen proberen alles uit, maken alles mee en onderzoeken wat het best bij hen past. 

Deze cursus is voor kinderen die alles willen doen of juist nog niet weten wat ze leuk vinden.

De inhoud van de lessen sluit aan op de belevingswereld en het niveau van de kinderen.

Vijf keer vijf
op school of BSO

Voor het schoolaanbod kunnen we een vijf keer vijf, vier keer vijf of drie keer vijf aanbieden, afhankelijk waar de school voor kiest.

Met altijd een afname van 2 lessen van 1 uur per keer. De voorkeurs dag is maandagmiddag met een aanvangstijd tussen 15.30 en 16.00 uur.

Leeftijd van de leerlingen, eerste groep 6 t/m 8, tweede groep 9 t/m 10 jaar. De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 12 leerlingen.

Op de school moet altijd iemand aanwezig zijn die verantwoordelijk is voor het gebouw en mede verantwoordelijk is voor de leerlingen.

Kerndoelen die van toepassing op deze cursus zijn:

  • 54 ​De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om ermee te communiceren;
  • 55 ​De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren;
  • 56 ​De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

Wat leer je?

Dans

Spelenderwijs en door verschillende opdrachten gaan de kinderen hun motoriek, coördinatie, souplesse, fantasie en dansgevoel ontwikkelen. Ze leren verschillende dansstijlen en gaan veel samen aan de slag om een de dans te leren en uit te voeren. Aan het einde heb je een zelfgemaakte dansvoorstelling!

Muziek

Deze lessen zijn een soort proeverij en orkest voor je oren. Je maakt kennis met verschillende muziekinstrumenten en verschillende manieren van muziek maken. De kinderen leren samenspelen en luisteren. Ze maken muziek op ritme-instrumenten en boomwhackers, zingen, verkennen instrumenten. Improviseren en zelf muziek maken maakt van de kinderen echte muzikanten tijdens het eindoptreden.

Beeldend

In deze lessen maak je kennis met verschillende technieken die kunstenaars gebruiken. Soms heel schoon en soms heel vies. Wat kan er bijvoorbeeld allemaal met een schaar? 

Plakken we alles wat los zit aan elkaar tot één groot kunstwerk en maken we collages van tijdschriften en vloeipapier. Natuurlijk gaan we ook schilderen, want vies worden hoort erbij. Kwasten en verf maken samen wonderlijke werelden voor een prachtige tentoonstelling.

Theater

Wie of wat zal ik vandaag zijn. Tijdens de lessen theater wissel je zo snel van personage dat je het bijna niet kunt bijhouden. Van Mr Bean, naar koning, van koning naar kat, van kat naar glibberige slang. Spelen is zo ontzettend leuk!  Samenspel is samenwerken en luisteren en kijken naar elkaars kunsten. Je leert werken met verschillende soorten van theater, zoals improviseren en mime. Aan het einde van dit blok sta je op het podium als een echte toneelspeler.

Woordkunst

In deze lessen gaan we aan de slag met verhalen en gedichten die jullie bedenken. Hoe zet je die op papier? In letters of in tekeningen. Want nog niet iedereen kan al goed schrijven, maar de verhalen vinden zeker een plek naar het papier. Verhalen over wat je hebt meegemaakt of hebt gezien en verhalen die uit fantasie ontstaan. We werken o.a. vanuit een vertelkring, met stempels en tekenmaterialen en natuurlijk met een pen.

Prijzen en meer informatie

Wat kost een vijf keer vijf?

Een cursus vijf keer vijf kost 3250,-. De prijs is gebaseerd op twee groepen die elk een uur achtereenvolgens les hebben.

Meer informatie

Heb je interesse om vijf keer vijf op jouw school te laten plaatsvinden? Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op door een e-mail te sturen naar Carine Hooykaas, coördinator combi cursus en binnen- en buitenschools. carinehooykaas@vak-delft.nl

kunstkids 1 5-7

De VAK is een coöperatie met ongeveer 100 leden. Daarin lijkt De VAK op een vereniging, alleen de leden zijn kleine zelfstandige ondernemers. De leden beslissen wie nieuw lid en docent van De VAK kan worden. De docenten van De VAK geven samen meer dan 200 verschillende cursussen en lessen, samen 16000 lesuren. Dat is vergelijkbaar met een 16-klassige basisschool. 

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info