Vrij abstract schilderen vanaf 18 jaar

Abstract schilderen? Experimenteer, ontdek je eigen beeldtaal en ontwikkel een eigen handschrift!

In deze cursus verdiepen wij ons in op de ‘bouwstenen’ van een abstract schilderij en staat de ontwikkeling van een eigen beeldtaal voorop.

Voor een abstract kunstwerk gelden dezelfde principes als voor een realistisch kunstwerk. Sterker nog, om een realistisch werk te maken moet men ‘abstract’ leren kijken. Men moet ‘betekenisloos’ kijken naar het onderwerp en deze vertalen naar lijnen, vlakken, verhoudingen en schakeringen van licht en kleur. Dit zijn de ‘bouwstenen’ van een schilderij. In een abstract werk kunnen deze beeldelementen zelfs het hoofdonderwerp worden!

Ook als je graag figuratief schildert en je de basiskennis van beeldtaal wilt opfrissen of je wilt jezelf juist bevrijden van een te dwingende gelijkenis met de realiteit dan ben je bij deze cursus de juiste plaats! Laat je leiden door het materiaal, leer te zien wat er gebeurt op het doek en verbaas je over wat er eerder niet was. Ervaar de vrijheid!

Hoe komen kunstenaars tot een abstract beeld?

Als je kijkt naar de kunstgeschiedenis zie je dat veel abstracte schilderijen geïnspireerd zijn door de wereld om ons heen. Je zou vijf gebieden kunnen onderscheiden waar een abstracte compositie op gebaseerd kan zijn. Deze inspiratiebronnen zijn: lichamen, landschappen, kosmologie, architectuur, tekens en patronen.

Deze inspiratiebronnen kunnen een ingang zijn om vertrouwd te raken met de beeldelementen en de opbouw van een schilderij. In de les zal ook worden geëxperimenteerd met manieren van schilderen. Kennis van deze zaken maakt dat je je in alle vrijheid leert uiten in de cursus Vrij abstract schilderen.

Over de lessen

Als cursist krijg je toegang tot de cursuswebsite waar elke les met beeld- en leesmateriaal wordt ondersteund en je kunt de vorige lessen terugkijken. De les begint met een presentatie waarin het thema uitgelegd wordt aan de hand van vele voorbeelden. Ter inspiratie en om je op weg te helpen nieuwe wegen te bewandelen. Er is alle ruimte voor eigen inbreng, ontplooiing en experiment. Aan het eind van de les hebben we een groepsbespreking van het werk.

De mogelijkheid bestaat om aan een groepstentoonstelling in OPEN mee te doen en zo je kunstwerken aan een breder publiek en je vrienden en familie te tonen. Eens per jaar ondernemen we een excursie naar een tentoonstelling.

Leuk om te proberen

Wil je een voorbeeldles even doornemen? klik hier

 

Handig om te weten

Materiaalkosten zijn niet inbegrepen in de cursusprijs. Voor deze cursus betaal je €85 aan materiaalkosten.

Lesvorm

Groepsles

 

Leeftijd

vanaf 16 jaar

Lesdagen

Donderdag

Start

Donderdag 25 augustus 2022

Aantal lessen

36

Locaties

OPEN

Instroom

Instromen is het hele seizoen mogelijk.

Prijstabel

Vrij abstract schilderen € 649,00

Aanmelden

Lesdag + datum, tijd en leslocatie is verplicht
Lesvorm is verplicht

Gegevens cursist

Aanhef is verplicht

Wie gaat de cursus betalen?

Het is alleen mogelijk om via automatische incasso te betalen.

Betaalgegevens zijn verplicht
Termijnen-veld is verplicht

Cursussen die je misschien ook leuk vindt

dag cursus

Scratch en Concert Blokfluitdag vanaf 18 jaar

De vloer op – korte cursus vanaf 18 jaar

Korte cursus

Dans je fit korte cursus vanaf 50 jaar

Aziatische Kalligrafie voor gevorderden vanaf 18 jaar

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info