Abstract schilderen – vervolg vanaf 18 jaar

Abstract schilderen? Experimenteer, ontdek je eigen beeldtaal en ontwikkel een eigen handschrift!

In deze cursus gaan we dieper in op de ‘bouwstenen’ voor een abstract schilderij en staat de ontwikkeling van een eigen beeldtaal voorop.

Voor een abstract kunstwerk gelden dezelfde principes als voor een realistisch kunstwerk. Sterker nog, om een realistisch werk te maken moet men ‘abstract’ leren kijken. Men moet ‘betekenisloos’ kijken naar het onderwerp en deze vertalen naar lijnen, vlakken, verhoudingen en schakeringen van licht en kleur. Dit zijn de ‘bouwstenen’ van een schilderij. In een abstract werk kunnen deze beeldelementen zelfs het hoofdonderwerp worden!

 

Hoe komen kunstenaars tot een abstract beeld?

Als je kijkt naar de kunstgeschiedenis zie je dat veel abstracte schilderijen geïnspireerd zijn door de wereld om ons heen. Je zou vijf gebieden kunnen onderscheiden waar een abstracte compositie op gebaseerd kan zijn. Deze inspiratiebronnen zijn: lichamen, landschappen, kosmologie, architectuur, tekens en patronen.

Deze inspiratiebronnen gaan we stuk voor stuk af in de cursus. Deze thema’s zijn tevens een aanleiding om verder vertrouwd te raken met de beeldelementen of bouwstenen van een schilderij. En om te experimenteren met verschillende manieren van schilderen.

Over de lessen

Voor elke les ontvang je een e-mail met beeld- en leesmateriaal. De les begint met een presentatie van Machiel waar hij het thema uitlegt aan de hand van vele voorbeelden. Deze dienen ter inspiratie en helpen je nieuwe wegen te bewandelen. De sfeer in de les is als een open atelier. Er is alle ruimte voor eigen inbreng, ontplooiing en experiment. Aan het eind van de les hebben we een groepsbespreking van het werk.

Tijdens het cursusjaar is er de mogelijkheid om aan een groepstentoonstelling in OPEN mee te doen en zo je kunstwerken aan een breder publiek en je vrienden en familie te tonen. Eens per jaar ondernemen we een excursie naar een tentoonstelling.

 

Leuk om te proberen

Wil je een voorbeeldles even doornemen? klik hier

 

Handig om te weten

Materiaalkosten zijn niet inbegrepen in de cursusprijs. Voor deze cursus betaal je €85 aan materiaalkosten.

Lesvorm

Groepsles

 

Leeftijd

vanaf 16 jaar

Lesdagen

Donderdag

Start

Donderdag 25 augustus 2022

Aantal lessen

36

Locaties

OPEN

Instroom

Instromen is het hele seizoen mogelijk.

Prijstabel

Abstract schilderen - vervolg € 649,00

Aanmelden

Lesdag + datum, tijd en leslocatie is verplicht
Lesvorm is verplicht

Gegevens cursist

Aanhef is verplicht

Wie gaat de cursus betalen?

Het is alleen mogelijk om via automatische incasso te betalen.

Betaalgegevens zijn verplicht
Termijnen-veld is verplicht

Cursussen die je misschien ook leuk vindt

VAKademie

De grote vakantieverhalen-mix 8 tot 10 jaar

Nieuw

Digitaal tekenen en illustreren – basis vanaf 18 jaar

Nieuw

Digitaal tekenen/illustreren – introductie vanaf 18 jaar

The VAK Orchestra va. 13 jaar

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info