Vrij schilderen vanaf 18 jaar

Vrij schilderen? Experimenteer, ontdek je eigen beeldtaal en ontwikkel een eigen handschrift!

Abstract, figuratief of realistisch? Is er verschil? Eigenlijk niet, voor elk kunstwerk gelden namelijk dezelfde principes, zowel voor een abstract als realistisch of figuratief werk. Bijvoorbeeld, om een realistisch werk te maken moet men ‘abstract’ leren kijken, ‘betekenisloos’ naar het onderwerp kijken en dit vertalen naar lijnen, vlakken, verhoudingen en schakeringen van licht en kleur. Dit zijn de ‘bouwstenen’ van elk schilderij.

Deze cursus laat zien dat abstract en figuratief hand in hand gaan. Een figuratief schilderij bezit altijd abstracte elementen en een abstract schilderij heeft altijd een band met de realiteit.

Vanuit de waarneming, fantasie of vanuit het materiaal, welk uitgangspunt je ook kiest, als je bewust bent van de bouwstenen krijg je grip op het schilderproces. Door de juiste opbouw en techniek krijg je controle over de verf. En daarin ligt de vrijheid, je kunt doen wat je wilt!

Wil je afwijken van een te dwingende gelijkenis, dan ben je op het juiste adres. Deze cursus is geschikt voor zowel figuratieve als abstracte schilders. Deze cursus past bij iedereen, zowel beginners als gevorderden.

Laat je leiden door het schilderij, leer te zien wat er gebeurt op het doek en verbaas je over wat er eerder niet was. Ook al is je uitgangspunt de realiteit, op een gegeven moment tijdens het schilderen reageer je op wat er op het schilderij gebeurt en laat je de afbeelding los. Ervaar de vrijheid!

Hoe komen kunstenaars tot hun eigen beelden?

Als je kijkt naar de kunstgeschiedenis, kun je stellen dat er vijf gebieden te onderscheiden zijn waar een compositie op gebaseerd kan zijn. Deze inspiratiebronnen zijn: lichamen, landschappen, kosmologie, architectuur, tekens en patronen. Deze kunnen in meerdere of mindere mate verhuld in het schilderij aanwezig zijn.

Deze inspiratiebronnen gebruiken wij in de cursus om vertrouwd te raken met de beeldelementen en de opbouw van een schilderij of tekening. De op te lossen ‘problemen’, zoals de tekening, licht/donkerverdeling en kleur, komen steeds systematisch aan bod aan de hand van deze vijf thema’s. Kennis en beheersing van deze elementen maken dat je je in alle vrijheid kunt uiten.

Over de lessen

Elke cursist krijgt toegang tot de cursuswebsite waar elke les met beeld- en leesmateriaal wordt ondersteund en waar alle lessen terug te zien zijn. De les begint met een presentatie met uitleg aan de hand van vele voorbeelden, ter inspiratie en om je op weg te helpen nieuwe wegen te bewandelen. Er is alle ruimte voor eigen inbreng, ontplooiing en experiment. Aan het einde van de les hebben we een groepsbespreking van het werk.

De cursus Vrij schilderen is een jaarcursus, maar instromen kan het hele jaar door. Deelname voor een kortere periode is mogelijk in overleg met de docent.

Er bestaat ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een groepstentoonstelling in OPEN en zo je kunstwerken aan een breder publiek, je vrienden en familie te tonen. Eens per jaar ondernemen we een excursie naar een tentoonstelling.

Leuk om te proberen

Wil je een voorbeeldles even doornemen? klik hier

Handig om te weten

Materiaalkosten zijn niet inbegrepen in de cursusprijs. Voor deze cursus betaal je €85 aan materiaalkosten.

Lesvorm

Groepsles

 

Leeftijd

vanaf 18 jaar

Donderdag

Lesdagen

Start

Aantal lessen

36

Locaties

OPEN

Instroom

Instromen is het hele seizoen mogelijk.

Prijstabel

Vrij schilderen € 695,00
Op deze cursus kan op dit moment niet ingeschreven worden.

Cursussen die je misschien ook leuk vindt

Schilderen – basis vanaf 16 jaar

Abstract schilderen vanaf 18 jaar

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info