Tekenen & schilderen – basis vanaf 16 jaar

Een vrolijke en uitdagende ontdekkingsreis door de wondere wereld van basis teken- en schildertechnieken

Altijd jezelf al afgevraagd hoe het is om te kunnen tekenen of schilderen? Deze basiscursus is voor iedereen boven de 16 die hier een start mee wil maken en zin heeft om de basis-beginselen van tekenen en schilderen te ontdekken óf weer te herontdekken.

In de praktijk hebben we verschillende leeftijdsgroepen door elkaar heen lopen. Grofweg van 20’ers tot zo’n beetje 70’ers. Dit maakt het interessanter en ook niet onbelangrijk, gezelliger.

Wat leer je?

Wat is nu eigenlijk de basis in schilderen en tekenen?

 • Bewust leren kijken
 • Het kijken omzetten naar doen.
 • Techniek: Hoe schilder/teken je wat je ziet geloofwaardig op papier? Hoe maak je een geloofwaardige representatie van een 3-d object op een 2-d vlak. Oftewel volume suggereren /verbeelden.

Belangrijkste elementen van deze cursus:

 • ‘Kijken’ en ‘zien’.
 • Oefenen van:
  • Vorm, (en vormgevoel ontwikkelen)
  • Compositie
  • Materiaal
  • Kleur en toon
  • Techniek, teken- en schilder. (je eigen handschrift versterken ).

Iedere les oefen je met het omzetten van onbewust ‘kijken’ naar bewust ‘zien’. Bijvoorbeeld: Hoe valt het licht op een blaadje in de zon, welke vorm heeft de schaduw op datzelfde blaadje nu precies? Of 1 klein object, bijvoorbeeld een appel naschilderen op een plat vlak, daar zit de hele schilderkunst al in.

Je oefent bepaalde basis teken- en/of schilder technieken middels specifieke opdrachten, stapje voor stapje. Van ‘hoe houd je nu eigenlijk een penseel goed vast’ tot ‘wat is verf en hoe meng ik dat spul nu eigenlijk handig?’

Uitgangspunt is met plezier leren.

Wat neem je mee?

Alle benodigde materialen en gereedschappen worden door ons geregeld, op speciale wensen na. Je hoeft dus niets mee te nemen van huis. De materiaalkosten zijn niet inbegrepen in de cursusprijs. Voor deze haljaarcursus van 18 lessen betaal je 42,50 materiaalgeld. Voor 2 keer een halfjaarcursus betaal je dus voor 36 lessen op jaarbasis 85 euro materiaalgeld.

Handig om te weten

De eerste paar lessen gebruikt de docent om inzicht te krijgen in het startniveau van elke cursist. Dit kan leiden dat de docent aan het werk gaat met een aantal kleinere groepen en bijbehorende opdrachten, zoveel mogelijk afgestemd op ieders individuele niveau.

 

Lesvorm

Groepsles

Leeftijd

vanaf 16 jaar

Dinsdag, Woensdag

Lesdagen

Start

Aantal lessen

18

Locaties

OPEN

Instroom

In het tweede blok kun je ook instromen als je het eerste blok niet hebt gedaan.

Prijstabel

Tekenen & schilderen - basis € 348,00
Op deze cursus kan op dit moment niet ingeschreven worden.

Cursussen die je misschien ook leuk vindt

Uit het hoofd, figuratie en abstractie vanaf 16 jaar

Volgeboekt

Vrij schilderen vanaf 18 jaar

Tekenen & schilderen – vervolg vanaf 16 jaar

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info