Michael Samson

Docent muziek
Michael Samson

Op mijn 13e leerde ik mijn eerste gitaarakkoorden en sindsdien staat de gitaar centraal in mijn leven. Hoewel ik eerst vooral een rock en weer wat later ook fusion georiënteerde gitarist was, heb ik door veelal toevallige omstandigheden in veel verschillende bands en ensembles gespeeld. Van al die uiteenlopende muziekstijlen en muzikale ervaringen heb ik ontzettend veel geleerd. In 2006 heb ik een jazz gitaaropleiding afgerond en ik ben sinds 2008 als gitaardocent werkzaam bij De VAK. Bij De VAK geef ik zowel elektrisch als akoestisch gitaarles. Mijn focus is er vooral op gericht elke leerling op haar of zijn manier aan het spelen te krijgen en er verder op toe te zien dat mijn leerlingen met plezier en inzet gitaar blijven spelen.

Thuis werd door mijn ouders van alles gedraaid, van Surinaamse muziekstijlen tot gospel, Latin, Braziliaanse en klassieke muziek en jazz. In het najaar van 1969 kwam ik naar Nederland en in de jaren daarna kreeg het voornemen de muziek in te gaan duidelijker gestalte. Gedurende die periode behoorden behalve Jimi Hendrix, ook Jan Akkerman, Carlos Santana en Bill Connors tot mijn favorieten. Ik heb vanaf mijn zestiende ook een paar jaar klassiek gitaarlessen gevolgd, maar de elektrische gitaar is altijd toch mijn favoriete instrument gebleven.

Midden jaren zeventig werd ik door fluitist Chris Hinze uitgenodigd om mee te doen aan de opnamen voor het album ‘Cascade’ van jazz saxofonist Charlie Mariano (1974). Iki was toen negentien. Op dat album doen ook gitarist Philip Catherine, pianist Jasper van ’t Hof, bassist John Lee en drummer Gerry Brown mee.

In 1989 kort na het afronden van de opnamen voor mijn album ‘Nexus’ besloot ik mij uit het actieve muziekleven terug te trekken. Ik volgde een programmeur opleiding en ging daarna als ICT-er aan de slag. Gedurende die stille periode schreef ik heel veel, voornamelijk instrumentale muziek.

In 1998 pakte ik het pelen weer op en in 2001 volgde het Mokili –Extra Special Project, een band die een mix bracht van Afrikaanse muziekstijlen, Jazz en Latin. Aan dat project deden o.a. Ishaq van Niel (bas), Amina Figarova (keyboards), Bart Platteau (fluit) en Mildred Douglas (zang) mee. Ik pakte in de jaren daarna ook nog mijn ooit begonnen conservatorium studie weer op. In juli 2006 studeerde ik af bij CoDarts in Rotterdam als jazz gitarist.

Inmiddels ben ik al sinds het najaar van 2008 als gitaardocent werkzaam bij De VAK. Ik geef ook graag gitaar workshops aan scholieren en volwassenen. Bij de VAK behoren de jaarlijkse presentaties van gevorderde gitaarleerlingen met een strijkersgroep bestaande uit VAK docenten tot de leukste dingen die ik in VAK verband mag doen.

Rest mij nog te vertellen dat ik gedurende het afgelopen najaar ben begonnen met een inventarisatie van alle muziek die ik in de loop van de afgelopen jaren heb geschreven. Daardoor staat er nu een plan in de steigers daar een selectie van op te nemen en ieder geval te publiceren via moderne media als YouTube en Instagram.


 

8013

Elektrisch gitaar

36

OPEN

Meer informatie

8003

Gitaar

36

OPEN, Hofstee

Meer informatie

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info