Iris van der Made

Docent muziek
Iris zingt op Pasar Malam

De basis voor mijn werk als zangpedagoge werd gelegd op de jazz-afdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Niet alleen de zanglessen en lessen logopedie, haptonomie en pedagogiek maar ook de meer creatieve vakken zoals de regie-, dans- en acteerlessen gaven mij bruikbare handvaten voor het doceren. Toch heb ik het grootste gedeelte van mijn kennis en kunde opgedaan na het Conservatorium.

Ik zong in vele ensembles en bezettingen en had een eigen theatraal liedjes programma. Ik speelde in de kinderproductie “De Griezelbus” en in een show van het Etelingtheater. Als lid van de Pink Floyd tribute band ‘Pink Project’ was ik regelmatig te zien in Nederlandse theaters en voor mijn jazz-band Made-lief vertaalde ik de jazz-standards in het Nederlands. Tegenwoordig ben ik actief met mijn duo Jazzanova en met Pink Project.

Op het gebied van de zangtechniek en de kennis daarover is er de laatste jaren een hoop gebeurd in de zangwereld. Ik ben inmiddels onderlegd in de Complete zangtechniek van Catherine Sadolin en heb me verdiept in EVTS. Olga Averino leerde mij in haar boek ‘De kunst van het zingen’ over de andere kant van het vak. Over ‘bezieling’ en hoe je het zingen boven het slechts technisch bezig zijn kunt uit tillen.

Op De VAK doceer ik zowel individuele zangleerlingen als twee pop-koren en een jazz-koor. Dat laatste vind ik een zeer toegevoegde waarde: ‘groepen’ doceren is leuk! Ik ben ook werkzaam op de Dordtse muziekschool en bij stichting A lot of in Sliedrecht.

Lesgeven doe ik erg graag en geeft me altijd een goed gevoel. Ik vind het een uitdaging om zo goed mogelijk naar mijn leerlingen te kijken en te luisteren. Om me te richten naar ieders individualiteit, talenten en behoeften. Het samen zoeken naar de muziek en de klanken die ze in zich hebben is erg mooie bezigheid.


 

8008

Zang

36

OPEN, Hofstee

Meer informatie

5020

Jazzkoor All that Jazz gevorderden vanaf 21 jaar

36

OPEN

Meer informatie

5021

Stemvorming beginners en gevorderden vanaf 21 jaar

36

OPEN

Meer informatie

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info