Portrettekenen & schilderen vanaf 16 jaar

Portretschilderen naar levend model – ook jij kan het!

Iedereen die het leuk vindt om te doen kan een portret schilderen. Dat vindt Jan Wisse, docent Beeldend bij De VAK en schilder van vele portretten in opdracht.

Hoe krijg je een gelijkend portret op papier? Tijdens deze portretcursus leer je naar levend model hoe je het portret eerst schetst in de juiste verhoudingen; in het gezicht en de rest van de figuur. Daarna werk je gaandeweg naar de details, zoals uitwerken van de ogen neus en mond. Al tekenend en schilderend komen alle aspecten aan bod, zoals vorm, ruimtelijke uitdrukking, verhouding, gelijkenis en expressie.

De portretcursus is voor volwassenen en jongvolwassenen. Zowel beginners als gevorderden kunnen in deze cursus grote stappen maken in het schilderen en tekenen van een portret. Ieder werkt op zijn of haar eigen niveau.

Docenten

Wat leer je tijdens de cursus portret?

‘Eerst de grote vormen, later komen de details wel.’ Ieder wordt op eigen niveau begeleid. Starters leren de beginselen onder de knie te krijgen en gevorderden leren de fijne kneepjes van de verdere uitwerking van het portret.

In het begin leer je over de verhoudingen van een gezicht en van een hele figuur. Vervolgens de juiste vormen (dun-dik-lang-breed, enz). Ruimtelijke weergave in het portret is het volgende. De plaatsing van de figuur in het schilderij, ofwel de compositie, is altijd een punt van aandacht. Vervolgstappen zijn het werken met licht en donker en met kleur en het steeds verder verbeteren van de vormen van de figuur. De nadruk ligt vooral op schilderen.

Het belangrijkste is dat je het leuk vindt om te doen, de rest volgt vanzelf uit de aanwijzingen van je docent. Daarmee zal je steeds worden aangemoedigd tot het vergroten van je kwaliteiten.

Afwisseling
In de portretcursus wordt naar aanschouwing gewerkt, dus altijd naar levend model. Om de drie lessen en soms vaker is er een ander model. Af en toe wordt er ook gewerkt naar aanleiding van het werk van een bekende kunstenaar. Ook dan met levend model. Zo leer je al schilderend verschillende portretstijlen kennen.

 

Over de lessen

De cursus wordt gegeven voor en groep van maximaal 12 cursisten maar de persoonlijke begeleiding staat voorop.

Wat neem je mee?

Je hoeft niet met spullen te sjouwen want de cursus is inclusief gebruik van alle materialen en gereedschappen. Ook is er opbergruimte voor je werkstukken. De schilderstudio waarin we werken met de groep is professioneel geoutilleerd.

 

Handig om te weten

De sessies van 1 á 3 avonden worden ingeleid met een korte introductie voor de hele groep. Daarna wordt iedereen individueel begeleid. Elke les wordt gezamenlijk afgesloten met een bespreking van de werkstukken door de docent in samenspraak met de cursisten.

Modelkosten á € 95,00 zijn niet inbegrepen in de cursusprijs; daarvan wordt €80,- contant in de eerste les afgerekend.

 

Lesvorm

Groepsles

Leeftijd

vanaf 16 jaar

Lesdagen

Vrijdag

Start

Aantal lessen

36

Locaties

OPEN

Instroom

Instromen is het hele seizoen mogelijk.

Prijstabel

Portrettekenen & schilderen € 711,00
Op deze cursus kan op dit moment niet ingeschreven worden.

Cursussen die je misschien ook leuk vindt

Korte cursus

Portrettekenen & schilderen (4 lessen) vanaf 18 jaar

Portrettekenen & schilderen (15 lessen) vanaf 18 jaar

Volgeboekt

Portret en modelschilderen vanaf 16 jaar

Illustratiecursus sprookjesspecial vanaf 18 jaar

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info