Kunstlessen 8 t/m 10 jaar

Het doel van deze cursus is om het kind vrij te maken en een zoektocht te ondernemen naar zijn eigen stijl. Het kind verbreedt daarbij zijn eigen mogelijkheden.

Ieder jaar bestaat de cursus kunstlessen voor kinderen uit drie blokken met een eigen thema. Met dat thema als kapstok gaan we op onderzoek uit. We inspireren, prikkelen de fantasie en maken een reis langs kunstenaars en technieken. We tekenen en schilderen, maar gaan ook bouwen, fotograferen of maken een animatie filmpje. Het doel van deze cursus is om het kind vrij te maken en een zoektocht te ondernemen naar zijn eigen stijl. Het kind verbreedt daarbij zijn eigen mogelijkheden.

Hilke Zoontjens

Blok 1 Start: 4 september 2024

HUMOR in de kunst

Een blok van 11 lessen waarin HUMOR in de kunst centraal staat. Wat is HUMOR en hoe maak je kunst waarin dat een onderdeel is. Dat gaan we onderzoeken, door te kijken naar kunstenaars zoals Erwin Wurm, René Magritte, Saul Steinberg, Claes Oldenburg, Ursus Wehrli en vele andere. Niet alleen in de beeldende kunst, maar ook in poëzie en in muziek komt HUMOR voor. We dompelen ons onder in deze rare, vreemde, verwarrende, gekleurde Dadaïstische wereld.

 

Blok 2 Start: 4 december 2024

DRUKTEMAKER

Het leven is DRUK, DRUK, DRUK, kunstenaars als David Bade, Heronimus Bosch en Willem van Genk maken DRUKKE kunst en geven zo vorm aan ons DRUKKE bestaan en gedachten wereld. Via deze chaos maken ze prachtig werk waarin je kunt wegdromen en misschien wel rust kunt vinden. Maar DRUKTEMAKER gaat ook over DRUKtechnieken. In dit blok komen verschillende druktechnieken aan bod, zoals Linoleumsnede (de pleistersliggen klaar), droge naald ets en zeefdruk. Met deze technieken we kunst die je kunst herhalen, herhalen en herhalen. Beroemde kunstenaars die  gebruiken zijn van Mierevelt, Warhol, Escher en Hokusai.

 

Blok 3 Start: 19 maart 2025

Reis om de wereld in 80 tekeningen

Jules Verne, de schrijver van De reis om de wereld in 80 dagen is de inspiratie voor dit blok. We reizen met het verhaal mee in tekeningen, schilderijen en collages. Misschien halen we de80 kunstwerken wel voor ons logboek, ‘bestemming onbekend’. Tijdens onze reis over de wereld komen we langs culturen die we nog niet kennen of nog niet zijn ontdekt. Is waar we naartoe gaan het belangrijkste of is de reis zelf ons doel. Kunstenaars als Turner, Dore, Goyaen Deleo reizen met ons mee.

Carine Hooykaas

Blok 1
Start:  7 september 2024

Tijd

Een blok van 11 lessen waarin het thema TIJD centraal staat. We onderzoeken TIJD, hoe snel gaat tijd en wat heeft TIJD met kunst te maken. Denk aan stop-motion, Erwin Wurm, Zorro Feigl, Tanguely, On Kawara, Diet Wiegman en performances.
We kijken naar TIJDelijke of TIJDrovende kunst, een performance in lesTIJD met een TIJDsbestek van 10 minuten, 1 minuut, 10 seconde. We gaan terug in de TIJD.
We zullen onze droomTIJD gebruiken als groeiTIJD, we zullen TIJDrekken en TIJD verspillen, we laten de TIJD vliegen om vervolgens de TIJD te laten kruipen.
Kortom de TIJD zal het leren.

Blok 2
Start:  14 december 2024

Het NIKS museum

‘Alles van waarde is weerloos’ schreef Lucebert.

In het NIKS museum gaan we kijken naar alles om ons heen. We kijken naar de verborgen schoonheid van alles dat NIKS is, geen waarde heeft, weggegooid wordt. Wat als je dat opnieuw bekijkt, op vorm, kleur, functie. We laten ons verwonderen en scheppen een nieuw leven voor alles dat waardeloos NIKS is. We laten ons inspireren door de talloze kunstenaars die de meest wonderlijke kunst hebben gemaakt met NIKS.

Blok 3
Start:  29 maart 2025

Mooi of lelijk?

We zijn vaak zo snel in oordelen wat we MOOI of LELIJK vinden. Laten we ons eens afvragen of kunst MOOI moet zijn of mag het ook LELIJK zijn.
Waarom maakt Wim T Schippers reusachtige drollen, waarom vond men de kunst van Van Gogh vroeger LELIJK en vinden we die nu MOOI.
Waarom maken we kunst met ‘LELIJKE’ materialen als piepschuim zoals Folkert de Jong en met ‘MOOIE’ materialen als Joseph Klibansky.
Wat is MOOI? Is de kunst van Bob Ross MOOI? Of de kunst van Lourens Alma Tadema?
We gaan erover filosoferen maar vooral gaan we het ook maken, schilderen en bouwen.

Goed om te weten

De kunstlessen worden op twee dagen aangeboden door verschillende docenten. Op woensdag geeft Hilke Zoontjens les en op zaterdag Carine Hooykaas. Beide docenten hebben blokken met eigen thema’s.

Je hoeft niets aan te schaffen of mee te brengen voor de les.

Lesvorm

Groepsles

Leeftijd

8 tot en met 10 jaar

Woensdag, Zaterdag

Lesdagen

Start

Woensdag 04 september 2024

Zaterdag 07 september 2024

Woensdag 04 december 2024

Zaterdag 14 december 2024

Woensdag 19 maart 2025

Zaterdag 29 maart 2025

Aantal lessen

11

Locaties

OPEN

Instroom

Instromen is het hele seizoen mogelijk.

Prijstabel

Kunstlessen € 160,00

Aanmelden

Lesdag + datum, tijd en leslocatie is verplicht
Lesvorm is verplicht

Gegevens cursist

Aanhef is verplicht
Geef een geldige geboortedatum op

Wie gaat de cursus betalen?

Geef een geldige geboortedatum op

Het is alleen mogelijk om via automatische incasso te betalen.

Betaalgegevens zijn verplicht
Termijnen-veld is verplicht
Termijnen-veld is verplicht

Cursussen die je misschien ook leuk vindt

Kunstlessen 5 t/m 7 jaar

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info