VAKature - Inspirerende directeur (m/v/x)

Vacature

De VAK, centrum voor de kunsten Delft is dé plek voor inspirerende lessen en cursussen in de vrije tijd in alle kunstdisciplines. Meer dan 90 docenten geven er op alle dagen van de week les in muziek, theater, beeldende kunst, dans, schrijven en body and mind. Daarnaast organiseert De VAK regelmatig projecten, concerten en exposities. Vanwege het vertrek van de huidige directeur is De VAK op zoek naar een 

inspirerende directeur (m/v/x)

Heb jij veel affiniteit met kunsteducatie en amateurkunst? Heb jij kennis en ervaring in het leidinggeven aan (kunst)professionals? Kun je goed samenwerken, inspireren en verbinden? Heb jij aantoonbare ervaring op het gebied van zakelijk en financieel management? Dan nodigen we je graag uit te reageren op deze vacature. 

De organisatie

Coöperatie De VAK is in 2016 ontstaan uit het gemeentelijke kunstencentrum De VAK. Bij de verzelfstandiging is gekozen voor een coöperatieve rechtsvorm en alle docenten die als zzp’er lesgeven bij De VAK, zijn lid van onze vereniging. De coöperatie ondersteunt haar docent-leden inhoudelijk, organisatorisch, facilitair en op het gebied van marketing en publiciteit. Op deze manier is De VAK uitgegroeid tot een kunstencentrum waar jaarlijks meer dan 3.700 cursisten lessen volgen en waar in totaal ruim 17.000 lesuren per jaar worden gerealiseerd. De omzet bedroeg in 2021 ruim 1,8 miljoen euro. De gemeente Delft is een belangrijke partner van De VAK en ondersteunt haar financieel.  

Kunst en cultuur verbindt mensen. Samen muziek maken, toneelspelen, schilderen, schrijven en dansen brengt mensen samen rond een gedeelde passie. Dat merk je elke dag in OPEN, ons huis dat we sinds 2018 samen delen met DOK, de bibliotheek van Delft. Met DOK werken we, naast alle cursussen en lessen, aan een brede programmering van exposities, voorstellingen, lezingen, concerten en presentaties. Op die manier spelen De VAK en DOK in OPEN een belangrijke rol in het cultureel en maatschappelijk leven van Delft. De VAK is ook decentraal actief in meerdere wijken in Delft en zij werkt daarin samen met tal van andere organisaties en personen.  

De directeur wordt in zijn werk ondersteund door een kleine staf van 10 medewerkers (5 fte). Zij dragen samen met de directeur zorg voor de inhoudelijke ontwikkeling, de zakelijke bedrijfsvoering en de publiciteit. Daarnaast heeft De VAK een betrokken vrijwilligersbestuur bestaande uit interne (docenten) en externe leden. Het bestuur bewaakt de voortgang van het jaarlijks vast te stellen werkplan en voert het toezicht op de directie. Er is een directiestatuut waarin de taken en bevoegdheden, en ook de afspraken tussen bestuur en directie zijn vastgelegd. De VAK hanteert de code cultural governance. Zij werkt aan de code fair practice en aan de code inclusie.

Kernbegrippen binnen De VAK zijn: samenwerking, collectief denken, zorgvuldige communicatie, klantgerichtheid en ondernemerschap. We stimuleren eigen initiatief en proactief gedrag.  

Functieomschrijving

De directeur geeft dagelijkse leiding aan de staf en docenten en zet samen met hen en met het bestuur de beleidsmatige en organisatorische lijnen naar de toekomst uit. Daartoe maakt hij/zij/hen praktische jaarwerkplannen en vierjaarlijks een meerjarenbeleidsplan. De directeur zorgt voor commitment voor deze plannen binnen de organisatie en heeft de eindregie bij de uitvoering ervan. De directeur is intern en extern het boegbeeld van de coöperatie en contactpersoon voor de gemeente Delft. Af en toe is hij ook meewerkend voorman, maar boven alles is de directeur een inspirerend leider met een duidelijke visie op de rol van kunsteducatie in de samenleving. 

Functie-eisen

Je hebt een HBO denk- en werkniveau. Je hebt aantoonbare affiniteit met kunst en kunsteducatie. Je hebt ervaring in het leiden van een (kunst)organisatie en bent bekend met de zakelijke en financiële kanten daarvan. Je hebt ervaring met het werven van fondsen en aanvullende financiering. Je hebt in eerdere functies een goede politiek-bestuurlijke sensitiviteit ontwikkeld. Je hebt een netwerk in Delft of bent in staat dit snel op te bouwen. Als je in Delft woonachtig bent is dat een pré. 

Gevraagde competenties

Je bent inspirerend en verbindend. Je bent een samenwerker pur-sang. Je hebt strategisch en tactisch vermogen, maar kunt tegelijkertijd makkelijk schakelen naar operationeel niveau. 

Wat wij bieden

Als directeur De VAK heb je een uitdagende functie met allerlei interne en externe contacten. Er bestaan veel mogelijkheden de nog relatief jonge organisatie verder te ontwikkelen. De werkomgeving is inspirerend, er is een betrokken team en Delft kent fijne collega kunstinstellingen waarmee het goed samenwerken is. De indiensttreding is per 1 augustus 2023. In augustus en september is voorzien in een inwerkperiode samen met de vertrekkende directeur. Het is een functie voor 32 uur per week. Salaris indicatie: Schaal 14 conform CAO Kunsteducatie. 

Belangstelling en solliciteren

Heb je belangstelling voor deze functie, dan kun je nadere informatie krijgen bij de voorzitter van het bestuur Kees Noort en de huidige directeur Huub ‘t Hoen. Je kunt hen respectievelijk bereiken onder telefoon: 06-52624292 en 06-28598879. 

Sollicitaties (CV en motivatie) gericht aan de voorzitter van het bestuur ontvangen wij graag vóór 20 maart 2023 per email: bestuur@vak-delft.nl. Selectiegesprekken staan gepland in de 1e en de 3e week van april. 

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info