In de spotlight – Militza Vink

Regelmatig zetten wij een cursist van De VAK in de spotlight met een bijzonder verhaal. Dit keer de cursist keramiek Militza Vink.

De HAAN hoorde bijna een halve eeuw bij de Jac.P.Thijsse-basisschool. Het was een  herinneringsobject i.v.m. 50 jaar Freinet in Delft. Door derden kwam hij op een onzichtbare plek op een achtergevel te hangen. Het kunstwerk de HAAN hing er een paar jaar geleden verloren bij. Verscholen achter bossages en nog maar net aan de muur vastgemaakt. Dat ging VAKcursist Militza Vink aan het hart en dacht toen zij de HAAN zo zag hangen tijdens een coronawandeling “Hoe mooi zou het zijn als de HAAN weer meer in de publieke ruimte kon komen?”.

Militza startte in 2022 een crowdfunding om het kunstwerk van de Delftse kunstenaar Jan Rot te redden. Bij een crowdfund-actie wordt een tegenprestatie gevraagd. Samen met docent Margreet Koelewijn maakte zij 12 hanen van keramiek om te verloten onder de donateurs. “Dankzij de ondersteuning van Margreet zijn het best aardige beestjes geworden”, zegt Militza.

De actie heeft het streefbedrag gehaald en de HAAN is verhuisd. Dankzij Militza hangt de HAAN nu op een ereplek op het stationsplein Delft-Campus/gemaal Voorhof en wordt hij elke dag gezien door duizenden passanten en passagiers in voortrazende treinen. 

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info