Kunst op vrijdag vanaf 18 jaar

Toptentoonstellingen in Nederlandse musea uitgelicht op vrijdagochtend

Goed voorbereid naar een tentoonstelling of de kennis ophalen na het bezoek? Volg van februari tot en met juni een verdiepende lezing op de vrijdagochtend. Alexandra Oostdijk, kunsthistoricus en directeur van museum Paul Tetar van Elve vertelt over een van de vele interessante tentoonstellingen in de buurt (of iets verder weg) . Met o.a. Ai Weiwei,  In Search of Humanity, Frans Hals (1582/4 – 1666) en Universum Max Beckmann.

 

 

Wat staat er op het programma?

16 februari – Ai Weiwei,  In Search of Humanity – Kunsthal Rotterdam (t/m 3 maart)

Nog niet geweest? Laatste kans om meer te weten over een van de meest toonaangevende kunstenaars van dit moment, mensenrechtactivist en criticus van autoritaire machtssystemen. Ai Wei Wei heeft zijn rijke verbeeldingskracht gekoppeld aan krachtige ideeën ontstaan vanuit zijn persoonlijke familie geschiedenis. Zijn vroegste werk wordt gekenmerkt door jeugdherinneringen aan zijn geboorteland China. Alle periodes van zijn veelomvattende carrière komen aan bod.

1 maart – Roelant Savery’s Wonderlijke Wereld – Mauritshuis (t/m 19 mei)

Deze kunstenaar, die leefde van 1576 tot 1639, was een pionier op vele gebieden. Hij schilderde een van de eerste bloemstillevens en was dé schilder van de legendarische (uitgestorven) dodo. Ook was hij de eerste schilder die buiten op straat gewone mensen tekende. Zijn wereld is vaak sprookjesachtig, met antieke ruïnes en wonderlijke vergezichten. Na zijn opleiding door zijn oudere broer Jacob reisde hij naar Praag. Hij werd er de hofschilder van keizer Rudolf II, wiens hof een centrum was van de maniëristische kunst. De keizerlijke verzameling vormde een dankbare bron voor Savery als dierenschilder.

15 maart – Frans Hals (1582/4 – 1666) – Rijksmuseum Amsterdam (t/m 9 juni)

Frans Hals is fenomenaal en volstrekt virtuoos in zijn kwastbeheersing, een van de grootste schilders van de zeventiende eeuw. Hij introduceerde een hele nieuwe manier van portretteren. Hij bracht zijn modellen tot leven, soms zelfs (glim)lachend. Dor zijn losse penseelstreek is het niet verwonderlijk dat hij juist in de 19de eeuw werd bewonderd door de impressionisten en zelfs werd gezien als een voorloper van hun manier van schilderen. Kom meer te weten over de van oorsprong Vlaamse schilder, zijn familie en zijn werk.

19 april – Universum Max Beckmann – Kunstmuseum Den Haag (t/m 20 mei)

De tentoonstelling laat de wereld zien door de ogen van Max Beckmann. Een unieke schilder die betekenis gaf aan de chaos van de moderne wereld om hem heen. Een schilder met een zeer expressieve en krachtige schilderstijl en schildertechniek. Hij woonde een tijdje in  Amsterdam nadat hij moest vluchten uit Duitsland. Zijn kunst dook onder dankzij kunsthandelaar Lütjens. We gaan in op zijn werk en op het fenomeen ‘entartete Kunst’. Welke kunst werd niet geaccepteerd in het Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog?

10 mei – Kinderen van de Haagse School – Panorama Mesdag (t/m 20 mei)

Door de ogen van beroemde schilders als Hendrik Willem Mesdag, Suze Robertson, Jozef Isräels en Jacob Maris en tijdgenoten als Thérèse Schwartze krijgen we een unieke inkijk in de leefwereld van kinderen tegen het einde van de 19de eeuw.  De schilders van de Haagse School verwierven bekendheid als meesters van het landschap. Nu staan de kinderen in hun schilderijen centraal. Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan Mesdag en zijn beroemde panorama.

Bij aanmelden kies je de datum van de lezing in he uitklapvenster.

Lesvorm

Groepsles

Leeftijd

vanaf 18 jaar

Vrijdag

Lesdagen

Start

Aantal lessen

1

Locaties

OPEN

Instroom

geen instroom mogelijk

Prijstabel

Kunst op vrijdag € 17,50
Op deze cursus kan op dit moment niet ingeschreven worden.

Cursussen die je misschien ook leuk vindt

Korte cursus

Burlesque (korte cursus) vanaf 18 jaar

Vitaal dansen korte cursus vanaf 18 jaar

Scratch-ochtend voor blokfluitisten vanaf 18 jaar

Flamenco beginners vanaf 18 jaar

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info