Lunchpauzeconcert – Cineconcert met Joana Rolo

Datum: 18-4-2023
Tijdstip: 12.15 uur
Kosten: gratis

Live muziek bij twee korte films van Buster Keaton

Joana Rolo speelt live de muziek die de film begeleidt. Net zoals dat in de jaren 20 gebeurde. Film had toen nog geen geluid, dus alle muziek werd live gespeeld door muzikanten in de bioscoop, meestal door één enkele pianist. Tijdens dit concert kijken we naar twee films van Buster Keaton, A Cabra uit 1921 en The Scarerow uit 1920, terwijl we luisteren naar de muziek van Joana.

“Tijdens de gekke jaren 1920 vergeet de wereld de problemen en wordt verliefd op cinema. Bioscoop is veel goedkoper dan live-entertainment en wordt al snel het favoriete tijdverdrijf van miljoenen mensen in de Verenigde Staten en Europa. De Gouden Eeuw van Hollywood vindt plaats tussen 1915 en 1925 en lanceerde de eerste grote wereldberoemdheden zoals Charlie Chaplin, Buster Keaton of Douglas Fairbank naar het sterrendom.

De films waren toen stil en de dialoog verscheen, waar nodig, in een geweldig bijschrift. Dit betekent echter niet dat de films in absolute stilte werden bekeken. De eerste openbare projectie van de gebroeders Lumière (Parijs 1895) werd begeleid door een pianist, omdat de live gespeelde muziek tijdens de film als een essentieel onderdeel van de voorstelling werd beschouwd. Het idee verspreidde zich snel naar alle bioscooplocaties (theaters, opera’s en beurzen). De muziek bij de films varieerde tussen fragmenten van grote klassieke composities en meer populaire liedjes. De keuze hing af van de interpretatie van het werk door de pianist. Ook de praktijk van improvisatie wordt gemeengoed, een vaardigheid die tegenwoordig nog maar weinig pianisten beheersen. Het werk was van hoog aanzien aangezien de pianist een breed repertoire nodig had, een enorm improvisatievermogen en veel creativiteit.

Met een zekere weemoed zijn we vandaag getuige van de heropleving van het Cine-Concert. Om het verleden te recreëren, vertonen bioscopen, theaters en concertzalen actuele en oude films met livemuziek.

Joana Rolo is een pianiste die zich heeft toegelegd op dit fascinerende format en heeft deelgenomen aan gerenommeerde evenementen waaronder het Rotterdam Silent Film Festival, de series “Stomme films zijn niet stom” bij Tante Nino, en FilmFest Stúbal.”

Elke derde dinsdag van de maand is er traditiegetrouw een VAK Lunchpauzeconcert op het podium in OPEN. Het concert bezoeken is gratis.

Lunch

Na afloop van het concert is een lunch in het Proeflokaal. Voor de lunch moet je vooraf reserveren en de betaal je € 6,50 aan de kassa van het Proeflokaal. Er is een beperkt aan plaatsen beschikbaar. Reserveren via info@vak-delft.nl o.v.v. Lunchpauzeconcert april.

Het Lunchpauzeconcert wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info