Dansen in New York

30-10-2018

Sanne was deze maand in New York

“I want to be a part of it. New York, New York.” Onze dansdocent Sanne van der Put is deze maand naar het grootse New York geweest om te dansen. Ze volgde danstrainingen workshops en sessies in het mekka van deze wereld.

Wat heb je gedaan in New York?
Ik ben een week moderne danslessen gaan volgen in verschillende studio’s! NYC is een mekka als het gaat om trainingen, workshops en lessen: er zijn tientallen studio’s die van 7 tot 24 uur alle soorten van dans- en bewegingstrainingen aanbieden. Het niveau van de professionele lessen is erg hoog. Maar ook het volgen van ‘advanced’ en ‘intermediate’ lessen is al heel inspirerend. 

Wat was de aanleiding om te gaan?
In 1999/2000 heb ik daar gewoond en me met een beurs van Fonds Podiumkunsten verdiept in de Limón techniek: een moderne danstechniek die nog steeds leeft en relevant is. Eens in de zoveel tijd wil ik graag terug om weer Limón-lessen te volgen. Nu was het al weer 11 jaar geleden... veel te lang geleden. Het was echt supergaaf om daar weer te zijn! Het was naast enorm inspirerend ook ietwat frustrerend: ik ben echt wel veruit de oudste in de trainingen en de confrontatie met alles wat ik niet meer kan was er zeker. Het heeft me op allerlei fronten weer opgeschud, en dat was super! 

Heeft het je geïnspireerd voor je eigen lessen?
Zeker! Ik ben weer even dichter bij mijn oorsprong gekomen, door deze lessen. Al doende (lesgeven, choreograferen) raak je toch in een soort eigen ‘groove’, die heel fijn is, maar die toch ook de neiging heeft om een ‘groef’ te worden waar je wellicht in vast kunt lopen. Het is denk ik heel belangrijk om naast docent ook leerling te blijven. Heel goed om te werken volgens andermans logica, muzikaliteit, inzichten, manieren van overbrengen. En die Limón dansers en docenten zijn opmerkelijk muzikaal en ook nog gewoon aardig, geen opgeblazen ego toestanden. Erg fijn - volgend jaar weer!