Ricciotti Ensemble vraagt deze dans van u

18-04-2017
Nederlands' bekendste straatsymfonieorkest, het Ricciotti Ensemble, is zijn balboekje vast aan het samenstellen. Van 1 t/m 6 mei toert het ensemble met een Tournée Dansante door heel Nederland. Daarbij verzorgt het op 2 mei concerten in Rijswijk en Delft in samenwerking met cursisten van de VAK. De 41 jonge musici van het orkest wijden zich samen met de van origine Japanse danser/choreograaf Kenzo Kusuda en zangeres Marieke Steenhoek volledig aan dansmuziek van alle tijden uit alle windstreken. Natuurlijk krijgt het publiek een spoedcursus van elke betreffende dans zodat de voetjes daadwerkelijk van de vloer kunnen. Kom vooral een dansje wagen!

Straatsymfonieorkest Ricciotti is misschien wel het meest energieke orkest ter wereld. Het bewijs: binnen twee minuten nadat de tourbus tot stilstand is gekomen, staan de musici speelklaar. Geen overbodig talent, want het ensemble heeft als doel klassieke muziek te brengen waar deze gewoonlijk niet klinkt. Zakelijk leider Alexander Buskermolen: “In plaats van publiek te vragen ons in de concertzaal te beluisteren, zoeken wij hen zelf op. Daar waar zij wonen, werken of ontspannen. De typische Ricciotti-musicus is enthousiast en dynamisch. Hij wil nietsvermoedend publiek raken met zinderende en ontroerende muziek. Wij vinden dat ieder mens in aanraking moet kunnen komen met die typische rijke klankwereld van een symfonieorkest.”

Dansmuziek
Tijdens de Tournée Dansante speelt het Ricciotti Ensemble allerlei varianten van dansmuziek. Van balletmuziek van Jean-Baptiste Lully, geschreven voor de uitmuntende danser Lodewijk de XIV, tot Ik voel me sexy als ik dans! van Nielson. Hoogtepunten uit Tsjaikovski’s balletrepertoire Notenkraker, Zwanenmeer en Doornroosje wisselen af met een Argentijnse tango, Cubaanse salsa en Ierse jig. Zangeres Marieke Steenhoek zingt dansmuziek uit wereldberoemde opera’s als Die Zauberflöte (Mozart) en Romeo et Juliette (Gounod).

Onverwachte ervaring
“Het worden spannende concerten”, vertelt Buskermolen. “De twee gastsolisten zijn in alles elkaars tegenbeeld. Danser Kenzo Kusuda is man, klein en kaal, autodidact en is een geboren improvisator. Sopraan Marieke Steenhoek is vrouw, lang en blond en komt uit de rigide operawereld waar alles zo precies mogelijk wordt vastgelegd. Deze uit twee verschillende disciplines afkomstige uitersten treffen elkaar tijdens de Ricciotti-optredens. Elke ontmoeting wordt weer anders. Kusuda heeft namelijk carte blanche om dansend te gaan en te staan waar hij wil. Hij zal een geheel eigen draai aan ‘dans’ en ‘dansmuziek’ geven. Geen idee wat hij allemaal van plan is.” En zo zal een optreden van het Ricciotti Ensemble, nog meer dan anders, een ervaring worden waar publiek zonder uitzondering nog jaren over zal praten.

VAK en Ricciotti
Op dinsdag 2 mei geeft Kenzo Kusuda een workshop improvisatiedans op de VAK. Deze is gratis voor VAK-leerlingen. De leerlingen van VAKdansdocent Marlieke Burghout werken mee aan de concert op 2 mei in het AZC van Rijswijk en bij de VAK in Delft.

Tourné Dansante
De Tournée Dansante bestaat uit 24 optredens in 6 provincies die in 6 dagen worden gegeven. Optredens vinden plaats op openbare en besloten locaties, zoals een AZC, detentiecentrum Schiphol, een ziekenhuis, op middelbare scholen en op diverse plekken in de buitenlucht. Uiteraard zoekt het orkest ook de dans op in dansscholen, fitnesscentra, discotheken en balletscholen. Met een aantal dansscholen en dansgezelschappen worden workshops georganiseerd waar alle betrokkenen, inclusief het publiek aan zullen deelnemen.

Ricciotti Ensemble o.l.v. Leonard Evers
Dinsdag 2 mei, 16.00 uur, AZC Rijswijk, Lange Kleiweg 80 (reserveren via rosa@ricciotti.nl)
Dinsdag 2 mei, 20.00 uur, VAK, Westvest 9, Delft

www.ricciotti.nl
Facebook: @RicciottiEnsemble
Twitter @ricciottitweets
YouTube www.youtube.com/ricciottimail
www.vak-delft.nl

De Tourneé Dansante wordt mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, het Fonds voor Cultuurparticipatie het Fonds voor de Podiumkunsten en de Triodos Foundation.