Over hoop - Theater Na de Dam Delft

04-05-2020
In aanloop naar 4 mei presenteerden Theater Na de Dam en De VAK in Delft met succes 'Over hoop'. Dit theaterplatform in de vorm van een website gevuld met foto's, filmpjes, verhalen en podcasts, is sinds 1 mei tot en met 5 mei al ruim 800 keer bezocht.

Sinds 4 mei is al het gemaakte materiaal op het digitale theaterplatform is te bekijken en te beluisteren. Voor dit materiaal verdiepten 15 jongeren zich in de geschiedenis van Delft ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het mooie van deze digitale theatervoorstelling is dat het nog heel lang te bekijken en beleven is via https://www.vak-theaternadedam.com/.

Theatermakers en docenten van De VAK, Remko Weijer en Alexa van der Velde die het project hebben begeleid, ontdekten dat veel bezoekers samen met hun kinderen hebben zitten kijken en luisteren. "Wij vinden dat heel bijzonder, omdat het gebruik van internet vaak individualistisch is. Kennelijk verbindt de thematiek en het materiaal."

"We zijn theatermakers en willen graag ontmoetingen creëren. Dat hebben we door de tussenkomst van corona echt gemist. Toch hebben we het gevoel dat, ondanks de afstand, we de ouderen, jongeren en het publiek op een bijzondere manier hebben kunnen ontmoeten.Het resultaat is verrassend divers geworden. Normaal maken we een voorstelling met een rode draad. Dit keer voelt het dat de jongeren nog meer hun eigen stem hebben laten horen in de losse onderdelen.
Een bijzonder onderdeel van het project was een brief van Louise, een de ouderen die de jongeren spraken. Daarin vraagt zij zich af of of ze te jong was om iets te kunnen betekenen in de oorlog. De diversiteit aan reacties van de jongeren op deze brief, de filmpjes, animaties, muziek hebben ons erg geraakt.”aldus Remko en Alexa.

Onder andere de brief van Louise en de reacties van de jongeren zijn voortgekomen uit hun digitale onderzoek dat startte vanuit de vraag: wat geeft hoop wanneer alles onzeker is? Dit geldt in ten tijde van de oorlog, maar zeker ook nu. Dit materiaal en nog veel meer is nog te bekijken en te beluisteren via https://www.vak-theaternadedam.com/.

Doneer nu voor het digitale theaterplatform 'Over hoop' via deze link onder vermelding van Over Hoop.
Kaartverkoop voor dit platform is helaas niet mogelijk. Je kunt de theaterafdeling van de VAK steunen door te doneren onder vermelding van Over Hoop. Al een klein bedrag stellen we erg op prijs!