RIJK

Datum:
14 juli 2019
Tijdstip:
14:00 - 16:45
Locatie:
Van Mandele zaal - Museum Prinsenhof
Sint Agathaplein 1, 2611 HR Delft
Kosten:
7,50 euro

RIJK is een voorstelling die in een collage van beeld, tekst, muziek, zang en dans reflecteert op de Gouden Eeuw en het heden. In losse scenes wordt het verhaal verteld met als thema’s macht en politiek. Regisseuse Wilma Keizer vraagt zich af wat rijkdom ons allemaal brengt en gebracht heeft. Hoe zijn onze maatschappelijke posities veranderd of juist niet? RIJK geeft een contemporaine twist aan de historische feiten en laat genoeg ruimte voor ernst èn lichtvoetigheid. De voorstelling wordt op zondag 14 juli twee keer gespeeld in de Van der Mandelezaal in het Prinsenhof, om 14:00 uur en om 16:00 uur. Houd de website in de gaten over informatie over de ticketverkoop. 

De repetities voor de voorstelling RIJK zijn in volle gang. Het project vormt zich organisch naarmate meer lokale schrijvers, kunstenaars, muzikanten, koren en spelers een rol krijgen. Toch wist regisseuse Wilma Keizer vanaf het begin al precies hoe het sterke toneelbeeld met talrijke verwijzingen naar 17de-eeuwse schilderkunst eruit komt te zien. En ook dat ze haar verhaal in losse scenes wilde vertellen, met mannen en vrouwen in de hoofdrol.

Wilma vroeg de totaal verschillende, maar beide zeer getalenteerde schrijvers Sheila Sitalsing en Jan van der Mast vroeg de scènes te schrijven. Dit levert twee stijlen op die toch tot een geheel worden gebracht door de muzikale omlijsting, zang en dans.Sheila Sitalsing laat verschillende vrouwenrollen aan bod komen, van de naamloze, uitgebuite vrouwen die de geschiedenisboeken niet haalden tot de ambitieuze handelaarsvrouwen wier materialisme en decadentie de boventoon voeren. Jan van der Mast schreef een dialoog tussen onze premier Mark Rutte en landsadvocaat en oprichter van de VOC, Johan van Oldenbarnevelt, die avant la lettre de eerste minister-president van de Republiek was. Op luchtige wijze worden het ambt en de persoon erachter van verschillende kanten en tijden bekeken. 

Alle acteurs zijn doorgewinterde spelers uit het Delftse amateurveld. De scenes worden afgewisseld met eigentijdse versies van muziek en liederen uit de 17de eeuw. Een grote groep zangers, uit onder meer het Olofkoor onder leiding van Ottilly van der Jagt en het VAK-koor van dirigent Arie Hoek, vormt het sterke fundament. Choreografe Sanne van der Put leidt de scènes in met moderne dansen, gebaseerd op stijlen uit de Gouden Eeuw. 

De voorstelling is geïnitieerd door De VAK en wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Delft, Fonds 1818 en Rabobank.


Beeld: Wilma Keizer


De voorstelling wordt op zondag 14 juli twee keer gespeeld: 
14:00 uur - 14:45 uur 
16:00 uur - 16:45 uur 

Kaartverkoop via Rietveldtheater: www.rietveldtheater.nl/agenda/


De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Delft, Fonds 1818 en Rabobank.