Docenten

Robert-Paul Jansen
Spelen doe je vanuit verwondering
Theater docent

“Spelen doe je vanuit verwondering.” Zei ooit een oude toneeldocent tegen me. En dat is waar. Toneelspelen is een van de leukste, spannendste, leerzaamste dingen die je kunt doen. En hoe mooi is het als het aan het eind beloond wordt met een daverend applaus. Bij toneelspelen leer je jezelf kennen en elkaar, en het geeft je tools waar je in je verdere leven altijd wat aan zult hebben.

In 2006 studeerde ik af aan de Toneelacademie van Maastricht. Hier leerde ik het echte ambacht van toneelspeler en leerde ik dat toneelspelen vooral voortkomt uit plezier en samenwerking. In de lessen werken we aan het vullen van de nu nog lege vloer, waar je als speler mag toveren, ontdekken en groeien. Hoe mooi is het als je als speler een verhaal, jouw verhaal, of welk verhaal dan ook, leert over te brengen op een publiek. 

In de lessen werk ik met tekst, improvisatie, zelf maken en fysiek spel. Humor is daarin een belangrijke factor, maar soms is er ook ruimte voor realisme en emotie. Tijdens de lessen gaan we hiernaar op zoek. 

In 2015 heb ik de overstap gemaakt van spelen naar lesgeven. Na een aantal mooie jaren, op toneel bij het Noord Nederlands Toneel en diverse films heb ik mijn palet uitgebreid, om de vaardigheden die ik zelf ontdekte over te brengen. Naast mijn werk op de Vak geef ik les op diverse middelbare scholen in Amstelveen en Den Haag.