Docenten

Paul Pleijsier
docent muziek
Paul studeerde af als klassiek gitarist aan het Koninklijk Conservatorium. Daarna deed hij van alles in de muziek. Hij zat jaren in het cabaret (Verreck & Pleijsier, winnaars van het Leids Cabaretfestival, samen met conferencier/columnist Marcel Verreck). Hij won KRO's Country Time-bokaal (met The Red Hot Dynamite Band). Hij specialiseerde zich jarenlang in het vroeg-romantische gitaarspel (denk "1820"), speelde in AT, BE, CH, DE, FR, GB, IND, KR, NL, SL. Hij speelde opera's in het Koninklijk Concertgebouw Orkest en gitaarpartijen in andere orkesten en ensembles. Hij maakte de vernieuwende straattheateracts MasTango en stRINGs (waarin Paul op 5 meter hoogte ondersteboven gitaar speelde) met luchtacrobate Esther van Gorp. Hij werkte jaren met de sopraan Karin ten Cate en bouwde met haar een origineel repertoire op. Hij was studiomuzikant. Hij begeleidde diverse artiesten, vooral in de theaterwereld. Hij speelde programma's met zijn eigen composities en fingerstyle classics (soms onder de naam Pleasure Paul). Hij speelde op de doop van het prinsesje Alexia, de tweede dochter van onze koning en koningin. Hij zat in "Kopspijkers". Hij onderzocht een opmerkelijke kluisvondst in hartje Londen en publiceerde daarover in vakbladen in de USA en DE.

In 2006 kwam hij bij De VAK. Zijn praktijk groeide van één dag naar drie dagen. Hij geniet van het contact met de cursisten, jong en oud, waarbij een tweerichtingsverkeer ontstaat van informatie en motivatie. En hij geniet ervan als er iemand gebeten wordt door de muziekkever.

Paul zoekt naar de eigen motivatie en wensen van de cursist, en bouwt daar de les omheen. Paul: "bij beginnners adviseer ik een klassieke start: leren spelen met de vingers van je rechterhand, en noten leren lezen. Daarmee hou je de deur wagenwijd open naar alle muzikale stijlen. Speel je al, dan zeg je het maar: klassiek, fingerstyle (modern 'getokkel' op de steel-string gitaar), liedjes begeleiden, arrangementen maken... De gitaar is een prachtig instrument met eindeloze mogelijkheden. Hoe dieper je in het gaatje kijkt hoe meer je ontdekt. Dat kan ook jouw ervaring worden, maar begin eerst maar eens met een half uurtje les per week."

"Hoeveel gitaren heb je?", vragen cursisten soms. Dan antwoordt Paul (naar waarheid): meer dan 30. Dus toen Paul na jaren weer gebeten werd door het ukulele-virus, zei zijn vriendin gekscherend: "niet meer dan 10!" (dat quotum is ondertussen al weer lang overschreden). Paul gebruikte het wonderinstrumentje voor het eerst in 1989, in het 'Autolied' van Verreck & Pleijsier. Hij bedoelt maar, het is geen bevlieging. In 2012 introduceerde hij de ukulele op De VAK in de cursus "U-Can Ukulele". Je kan ook individueel lessen bij Paul op de uke volgen.

Paul heeft samen met Marcel Verreck het gastenprogramma "Verreck Zondagmiddag" in Theater Dakota te Den Haag. Hij heeft een nieuwe ader in zichzelf aangeboord in de muziek die hij maakt op de teksten van Esther van Gorp, titel van het project: 'Dwaalman', "Ongemakkelijke liedjes van grote schoonheid". Met de bassiste Inge Klinge vormt hij het ukulele-contrabasduo "The Heebie Jeebies". Leuk voor je feestje! En hij beoefent nog altijd het klassieke gitaarspel, dat van buitengewone schoonheid is. 
Gitaar