Docenten

Paul Pleijsier
docent muziek
Paul studeerde af als klassiek gitarist aan het Koninklijk Conservatorium. Daarna deed hij van alles in de muziek. Hij zat jaren in het cabaret (met Verreck & Pleijsier, winnaars van het Leids Cabaretfestival, met conferencier/columnist Marcel Verreck). Hij won KRO's Country Time-bokaal (met The Red Hot Dynamite Band). Hij specialiseerde zich jarenlang in het vroeg-romantische gitaarspel (denk "1820"), speelde in AT, BE, CH, DE, FR, GB, IND, KR, NL, SL. Hij speelde opera's in het Koninklijk Concertgebouw Orkest en gitaarpartijen in andere orkesten en ensembles. Hij maakte de vernieuwende straattheateracts MasTango en stRINGs (waarin Paul op 5 meter hoogte ondersteboven gitaar speelde) met luchtacrobate Esther van Gorp. Hij werkte jaren met de sopraan Karin ten Cate en bouwde met haar een origineel repertoire op. Hij was studiomuzikant. Hij begeleidde diverse artiesten, vooral in de theaterwereld. Hij speelde programma's met zijn eigen composities en fingerstyle classics (soms onder de naam Pleasure Paul). Hij speelde op de doop van het prinsesje Alexia, de tweede dochter van onze koning en koningin. Hij zat in "Kopspijkers". Hij onderzocht een opmerkelijke kluisvondst in hartje Londen en publiceerde daarover in vakbladen in de USA en DE.

In 2006 kwam hij bij de VAK. Zijn praktijk groeide van één dag naar drie dagen. Hij geniet van het contact met de cursisten, jong en oud. Hij leert ook van ze, op allerlei gebied. En hij geniet ervan als er iemand gebeten wordt door de muziekkever.

Paul zoekt naar de eigen motivatie en wensen van de cursist, en bouwt daar de les omheen. Paul: "bij beginnners adviseer ik een klassieke start, waarmee ik bedoel: leren spelen met de vingers van je rechterhand, en leren lezen van de noten. Daarmee hou je de deur open naar alle muzikale stijlen. Speel je al, dan zeg je het maar: klassiek, fingerstyle (modern 'getokkel', vaak op de steel-string gitaar), liedjes begeleiden, arrangementen maken... Ik overdrijf niet als ik zeg dat de gitaar een prachtig instrument is met eindeloze mogelijkheden. Het is mijn ervaring dat 'hoe dieper je in het gaatje kijkt hoe meer je ontdekt'. Dat kan ook jouw ervaring worden. Maar begin eerst maar 'es met een half uurtje per week..”

"Hoeveel gitaren heb je?", vragen cursisten soms. Dan antwoordt Paul (naar waarheid): meer dan 30. Dus toen Paul na jaren de UKULELE weer oppakte zei zijn vrouw gekscherend: "niet meer dan 10!" Dat quotum is ondertussen al weer overschreden. Paul gebruikte het wonderinstrumentje voor het eerst in 1989, in het 'Autolied' van Verreck & Pleijsier. Hij bedoelt maar, het is geen bevlieging. In 2012 introduceerde hij de ukulele op De VAK in de cursus "U-Can Ukulele". Ook individueel kan je bij hem lessen op de uke.

Paul heeft samen met Marcel Verreck het gastenprogramma "Verreck Zondagmiddag" in Theater Dakota te Den Haag. Hij heeft een nieuwe ader in zichzelf aangeboord in de liedjes die hij maakt op de authentieke teksten van Esther van Gorp, werktitel van het project: 'Dwaalgast'. Met de bassiste Inge Klinge richtte hij het uke'n bass duo "The Heebie Jeebies" op. Leuk voor je feestje! En hij geniet nog altijd van het klassieke gitaarspel, dat van buitengewone schoonheid is.
Gitaar