Docenten

Iris van der  Made
Ik vind het een uitdaging om zo goed mogelijk naar mijn leerlingen te kijken en te luisteren
docent muziek
De basis voor mijn werk als zangpedagoge werd gelegd op de jazz-afdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Niet alleen de zanglessen en lessen logopedie, haptonomie en pedagogiek maar ook de meer creatieve vakken zoals de regie-, dans- en acteerlessen gaven mij bruikbare handvaten voor het doceren. Toch heb ik het grootste gedeelte van mijn kennis en kunde opgedaan na het Conservatorium. 

Ik zong in vele ensembles en bezettingen en had een eigen theatraal liedjes programma. Ik speelde in de kinderproductie "De Griezelbus" en in een show van het Etelingtheater. Als lid van de Pink Floyd tribute band 'Pink Project' was ik regelmatig te zien in Nederlandse theaters en voor mijn jazz-band Made-lief vertaalde ik de jazz-standards in het Nederlands. Tegenwoordig ben ik actief met mijn duo Jazzanova en met Pink Project. 

Op het gebied van de zangtechniek en de kennis daarover is er de laatste jaren een hoop gebeurd in de zangwereld. Ik ben inmiddels onderlegd in de Complete zangtechniek van Catherine Sadolin en heb me verdiept in EVTS. Olga Averino leerde mij in haar boek 'De kunst van het zingen' over de andere kant van het vak. Over 'bezieling' en hoe je het zingen boven het slechts technisch bezig zijn kunt uit tillen. 

Op De VAK doceer ik zowel individuele zangleerlingen als twee pop-koren en een jazz-koor. Dat laatste vind ik een zeer toegevoegde waarde: 'groepen' doceren is leuk! Ik ben ook werkzaam op de Dordtse muziekschool en bij stichting A lot of in Sliedrecht. 

Lesgeven doe ik erg graag en geeft me altijd een goed gevoel. Ik vind het een uitdaging om zo goed mogelijk naar mijn leerlingen te kijken en te luisteren. Om me te richten naar ieders individualiteit, talenten en behoeften. Het samen zoeken naar de muziek en de klanken die ze in zich hebben is erg mooie bezigheid.