Docenten

Machiel van Soest
Docent Beeldend
Machiel van Soest ('s-Gravenzande, 1968) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, en volgde de tweede fase aan de Rijksacademie in Amsterdam. Hij won in 1995 de Koninklijke Subsidie voor Schilderkunst met een reeks schilderijen 'huid'.

Hij zette in Den Haag kunstenaarsinitiatief Luxus op en was betrokken bij diverse kunstenaarsinitiatieven, waaronder Atelier als Supermedium, Kamer Laakkwartier, Soba Beograd, en Superweakness. Zijn eerste museale tentoonstelling was bij Stadsgalerij Heerlen (2005) waar hij o.m. huidschilderijen toonde die de basis van zijn werk vormden. Daarnaast experimenteerde hij met installatieachtige opstellingen in diverse tentoonstellingsruimtes.

Sinds kort geeft Machiel van Soest bij De VAK de cursus abstract op de vrijdagmiddag.


“Voor een abstract kunstwerk gelden dezelfde principes als voor een realistisch kunstwerk. Sterker nog, om een realistisch werk te maken moet men ‘abstract’ leren kijken. Men moet ‘betekenisloos’ kijken naar het onderwerp en deze vertalen naar lijn, vlak, compositie en schakeringen van licht en kleur.

In de cursus abstract schilderen nemen we deze grondbeginselen als uitgangspunt om tot een abstract werk te komen. Dit doen we in eerste instantie met een aantal oefeningen waar deze principes aan bod komen en vervolgens werken we aan een opdracht waar we deze gecombineerd inzetten aan de hand van voorbeelden van bekende en minder bekende kunstenaars. De cursus is daarmee ook een ontdekkingsreis door de kunstgeschiedenis.

Het plezier in het maken staat voorop in de cursus. Op elk niveau kan er ingestapt worden. Ik probeer zo veel mogelijk het lesprogramma aan te passen aan de persoonlijke wensen van de cursisten. Als er bijvoorbeeld vanuit de groep een wens is zich te verdiepen in een bepaalde kunstenaar dan wil ik dat graag meenemen in de les.

Aan het eind van het cursus jaar stel ik voor als groep een tentoonstelling te maken.”
Abstract schilderen