Val jij voor de klank van de viool? Dan is vioolspelen iets voor jou!

Vioolles bij De VAK is mogelijk voor alle niveaus en alle leeftijden. Als beginner word je meegenomen langs de vele aspecten van het vioolspelen. Je leert noten lezen, een goede vioolhouding, hoe je de mooiste klank uit je viool kunt halen, hoe je zuiver kunt spelen en goede tips om handig en snel te worden. Verder leer je uit het hoofd spelen, improviseren, diverse muziekstijlen onderscheiden en nog vele andere zaken. Als gevorderde violist kun je op maat werken aan onderwerpen waarin je graag nog beter wil worden. Bij alle niveaus besteden we extra aandacht aan samenspel en voordracht, waardoor het vioolspelen nog leuker wordt. Wil je dit prachtige instrument leren bespelen of wil je je verder ontwikkelen op de viool, schrijf je dan in!

Vioolles voor alle leeftijden

Als kinderen viool willen spelen, weten ze dat vaak al vanaf kleuterleeftijd. Het is heel goed mogelijk om vanaf 4 of 5 jaar te starten met vioolles. Spelenderwijs leren de kinderen de muziek, het instrument en de bewegingen kennen. Voor kinderen die nog niet helemaal zeker weten of het instrument wat voor hen is, zijn er speciale kennismakingscursussen voor viool (6 à 7 jaar). Daarna ga je overtuigend aan de slag met het instrument. Ook op latere leeftijd is het mogelijk de viool voor het eerst op te pakken. Voor iedere leeftijd zijn er passende lesmethoden ontwikkeld.
De viool is een veelzijdig instrument. In vrijwel alle soorten muziek komt de viool voor. Tijdens de vioolles kun je een voorkeur voor één of meer muziekstijlen ontwikkelen. Aan De VAK zijn er diverse specialisatiemogelijkheden waaronder tangoviool, klassiek viool en jazz.

Wat leer je tijdens de vioolles?

Tijdens de vioolles oefen je de (fijne) motoriek en train je muzikale vaardigheden.

De juiste vioolhouding en goede bewegingen

Met een goede vioolhouding en de juiste manier van bewegen kun je beter zuiver spelen, een mooiere klank maken en moeilijkere stukken spelen.

Noten lezen en algemene muziekleer

Voor het spelen van klassieke muziek, zowel individueel als in ensembles en orkesten, is het heel handig als je goed noten kunt lezen en weet wat muzikale termen betekenen. Ook bij andere muziekstijlen kan het makkelijk zijn als je noten en akkoordsymbolen kunt lezen. Daarbij kun je op basis van muziektheorie muziek vaak beter vertolken.

Speciale violistische technieken

Met een mooi vibrato en speciale streektechnieken kun je met de muziek die je wil spelen een boeiend verhaal vertellen.

Gehoortraining, ritmische gevoel, samenspel en improvisatie

Voor het vrij vioolspelen en samen muziek maken zijn leren luisteren naar jezelf en naar elkaar, een goed ritmisch gevoel en innerlijk gehoor onontbeerlijke vaardigheden die getraind kunnen worden. Hieraan wordt niet alleen aandacht besteed in de les, maar ook tijdens andere activiteiten die aan De VAK georganiseerd worden kun je deze vaardigheden verder ontwikkelen.

Wat zijn de lesvormen?

Bij de keuze voor een lesvorm kun je variëren in lengte/duur van de vioolles en in aantal cursisten per les. Globaal zijn er dan drie lesvormen: individuele vioolles, duoles en groepsles. De laatste lesvorm (groepsles) is onder meer afhankelijk van de beschikbaarheid van de medecursisten. Houd er rekening mee dat niet alle viooldocenten groepsles geven. Op maandag van 15:30-16:30 en dinsdag van 15:30-16:30 worden in ieder geval groepslessen aangeboden. 


Bij alle lesvormen kunnen cursisten zich met enige regelmaat opgeven voor voordracht en samenspel. Voor kinderen tussen de 7 en 10 jaar is het mogelijk aan te sluiten bij het ensemble Fiddlers on the VAK. Deze jonge violisten komen op projectbasis samen om naar een optreden toe te werken. Daarnaast is het op projectbasis mogelijk mee te spelen in het Tango orkest.

Wat moet ik aanschaffen of meebrengen voor vioolles?

Om vioolles te volgen aan De VAK heb je een viool nodig. Deze kun je huren bij een gerenommeerde vioolbouwer of eventueel zelf aanschaffen. Vooral voor de eerste periode raden we aan een viool te huren bij een vioolbouwer. De vioolbouwer kan helpen met de juiste maat viool en passende accessoires. Dat is belangrijk voor het aanleren van een goede basis. Het al of niet aanschaffen van een vioolmethode of andere muziekboeken gebeurt in overleg met je docent. Heb je nog vragen, neem gerust contact met ons op via info@vak-delft.nl.

Wat zijn de tarieven?

Lesgeld 
Het lesgeld is afhankelijk van de lesduur en van het aantal medeleerlingen waar je voor kiest. Je kunt dit aangeven in het inschrijfformulier.  
Het lesgeld wordt bepaald aan de hand van de twee onderstaande basistarieven:  
€ 465,- is het basistarief per jaar voor cursisten van 5 tot en met 20 jaar voor een leseenheid van 15 minuten 
€ 563,- is het basistarief per jaar voor cursisten van 21 jaar en ouder voor een leseenheid van 15 minuten 
 
Lesgeld kan eenmalig of in 9 maandelijkse termijnen (oktober tot en met juni) worden voldaan via automatische incasso.  
 
Voorbeelden van een aantal lesvormen en bijbehorende prijzen:  

  • kind/jongere, iedere week 20 minuten individueel les: € 620,- per jaar of €69,- per maand 
  • kind/jongere, iedere week 30 minuten individueel les: € 930, per jaar of €103,- per maand 
  • kind/jongere, iedere week 40 minuten duoles: € 620,- per jaar of €69,- per maand 
  • kind/jongere, iedere week 45 minuten les in een groepje van 3: € 465,- per jaar of €52,- per maand 
  • kind/jongere, iedere week 60 minuten les in een groepje van 4: € 465,- per jaar of €52,- per maand 
  • volwassene, iedere week 30 minuten individueel les: € 1126,- per jaar of €125,- per maand 
  • volwassene, 1 keer per 2 weken 45 minuten les, samen met een medecursist: € 422,- per jaar of €47,- per maand 

Bekijk ook het tarieven muziek 2020-2021 als pdf.

Schrijf je in!

Schrijf je in via de inschijfbutton bovenaan de pagina.

Zodra je je ingeschreven hebt nemen we contact met je op om eventuele vragen te beantwoorden en tot een passende lesvorm, dag en tijd te komen. Het kan handig zijn om bij de inschrijving al te vermelding op welke momenten je beschikbaar bent.
De VAK viooldocenten:
Nea Maria Korpelainen (werkzaam op donderdag en zaterdag)
Barbara Ney (werkzaam op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag)
Geneviève van Dijk (werkzaam op woensdag)