Met piano kan je alle kanten op!

Zou je later graag in een orkest willen spelen? Wil je thuis achter de piano je favoriete muziek spelen? Wil je jezelf begeleiden achter de piano? Of in een popband spelen of met een jazztrio?

Piano is een veelzijdig instrument waarmee je veel kanten op kan. Met de piano haal je eigenlijk een orkest in huis!
Als je pianoles gaat volgen bij De VAK, krijg je een brede opleiding en heb je de keuze uit diverse docenten met elk een eigen specialiteit. Klassiek, Pop, Jazz, Blues of Salsa. Het kan allemaal. 

Als je als gevorderde binnenkomt wordt er rekening gehouden met jouw voorkeur en met de stijl die jij graag zou willen beheersen. Zou je graag naar het conservatorium willen? De piano docenten van De VAK weten precies wat daarvoor nodig is en zorgen voor een prima voorbereiding!

Pianoles voor alle leeftijden

Pianoles is voor alle leeftijden. In overleg met de docent kun je bepalen of je kind klaar is voor pianoles. 

Wat leer je tijdens de pianoles?

Als jonge, beginnende leerling ga je eerst kennismaken met het instrument. Je ontdekt de klanken en mogelijkheden van de piano met o.a. fantasierijke spelletjes, kinderliedjes zingen en op het gehoor op de piano naspelen. Door middel van een goede lesmethode werk je aan techniek, noten lezen, voordracht, improviseren en maak je gedurende je opleiding kennis met diverse muziekstijlen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan akkoorden en muziektheorie.
Als je een gevorderde leerling bent, en/of al eerder pianoles hebt gevolgd, zal de pianoles worden afgestemd op jouw niveau en zal de docent bekijken welke methode of lesvorm het beste hierbij aansluit.

Ed Baatsen geeft op maandag, dinsdag en donderdag les

Ed Baatsen is sinds lange tijd actief in de Nederlandse jazz-scene. Ook speelde hij door de jaren heen vele andere stijlen, zoals salsa, latin-jazz, maar ook pop en soul muziek. Hij speelde een paar keer op het North Sea Jazz Festival en vele jazzpodia in binnen-en buitenland. Ed maakte met zijn bands vele cd’s en is te beluisteren op oa Spotify.Voor meer informatie aangaande zijn uitvoerende praktijk kun je kijken op www.edbaatsen.nl

Ed is met name gespecialiseerd in jazz, salsa, blues en pop. Improviseren op, of het begeleiden van jazzstandards- of popliedjes en akkoordenleer zijn onderwerpen die aan bod komen.
Echter, als beginner krijg je net als bij iedereen een “klassieke” basis. Ed gebruikt oa de Hal Leonard pianomethode aangevuld met de Suzuki pianomethode en eigen zelfgemaakte oefeningen. Tijdens de les zullen improvisatie, akkoordenleer en algemene muziektheorie aan bod komen al naar gelang de ontwikkeling en voorkeur van de leerling.

Ed studeerde af aan het Rotterdams Conservatorium in 1988 en heeft een zeer ruime ervaring in lesgeven. Hij gaf oa les op de SKVR, Rootz Muziekscholen en gaf diverse workshops voor oa Artez Conservatorium, Stichting Jazzisjazzblijft etc.

Joana Rolo geeft op maandag en dinsdag les

Pianiste Joana Rolo (Portugal) studeerde klassiek piano aan hogeschool voor de kunsten Codarts (Rotterdam) met Aquiles Delle Vigne en Jean-Bernard Pommier. Ze woont nu zeven jaar in Rotterdam en heeft zich vanaf moment één ingespannen om Nederlands te leren. Joana geeft solo recitals maar is ook als pianiste actief in kamermuziek met zangers, dansbegeleiding en begeleiding van oude films.

Omdat ze naast Portugees en Nederlands ook vloeiend Frans en Engels spreekt, is ze een veelgevraagd pianodocente bij internationale scholen. Joana werkt graag met je aan klassiek repertoire. Dankzij haar uitgebreide repertoirekennis weet ze bij ieder niveau mooie en motiverende muziekstukken te vinden. Ze werkt spelenderwijs en improviserend aan o.a. techniek en harmonisch inzicht. Plezier in de schoonheid van de muziek staat bij Joana centraal.

Joana was in 2015, 2016 en 2019 werkzaam in Nepal, Mozambique en Myanmar. Daar heeft ze algemene muziek- en dansactiviteiten onderwezen in vluchtelingenkampen, NGO's en gaf ze opleiding aan docenten.

Emiel Janssen geeft op woensdag en vrijdag les

Emiel Janssen heeft een klassieke opleiding gevolgd, maar voelt zich ook thuis in de pop en jazz. In de les kunnen we aan alle stijlen werken en zoeken we ook naar de overeenkomsten tussen de verschillende genres.
Als beginner start je bij Emiel met het op gehoor aanleren van liedjes. Door handgebaren te gebruiken komt het noten lezen niet gelijk aan bod. Emiel helpt je in de les op zo’n manier , dat thuis oefenen snel zelfstandig lukt.

Marc Wielart geeft op maandag, woensdag en donderdag les

Marc Wielart (1990) heeft tijdens zijn conservatoriumjaren masterclasses en lessen gevolgd van o.a. Ilona Timchenko, Igor Roma, Naum Grubert. Hij studeerde bij o.a. Ton Hartsuiker, Rian de Waal en Ellen Corver.
In 2013 volgde Marc de methode van Moshe Feldenkrais voor fysiek en mentaal bewustzijn bij Nadia David. Daarnaast heeft Marc Wielart ruime ervaring met het begeleidingsproces van kinderen en jongvolwassenen richting een concours of concert. Sinds 2015 is hij werkzaam bij het lesprogramma Basis aan het Koninklijk Conservatorium, waar kinderen kennismaken met muziek via solmiseren en de Kodalý methode. Aan de VAK speelt en improviseert Marc ook tijdens balletlessen sinds 2017.
Verder is hij interdisciplinair actief op het gebied van beeldende kunst, dans en literatuur.
Het lesgeven stimuleert om steeds te blijven nadenken over passende methodes, waarbij het uitgangspunt altijd de leerling is.
“Muziek is een taal, een communicatiemiddel – graag laat ik de leerling kennismaken met een wellicht tweede moedertaal! Daarom is er in de les ook aandacht voor analytisch leren denken en solfège.
Het werken met amateurs, met name zangers en instrumentalisten, ervaar ik als bijzonder verrijkend. Als pianist en docent is het inspirerend om mensen meer zelfvertrouwen en plezier in het spelen te geven. Ik kijk er naar uit elkaar in Delft te ontmoeten!”

Mirjam Pool geeft op vrijdag les

Werk:
Ik geef al heel veel jaren met veel plezier pianoles aan zowel kinderen als volwassenen aan de VAK in Delft. ‘Muziek’' en ‘pianospelen' zijn mijn passies en deze geef ik graag weer door.
Mijn conservatorium opleiding was gericht op klassieke muziek maar mijn leerlingen spelen allerlei stijlen zoals minimal (Einaudi), jazz, pop en klassiek. De leerlingen kunnen zelf bladmuziek meenemen van stukken die ze graag willen spelen. Bij mijn jongere leerlingen die nog op de basisschool zitten gebruik ik de lesmethodes van Hal Leonard en Alfred. M.b.v. deze methodes leren de kinderen de basis van het notenschrift. Leerlingen hebben vaak jarenlang les bij mij en sommige van mijn leerlingen volgden pianoles in combinatie met het vak muziek als eindexamen. Een van mijn leerlingen speelde tijdens haar eindexamen muziek een Arabesque van Debussy en behaalde een 9.

Naast het geven van pianoles leid ik een koor waarmee ik 3 stemmige koorwerken uitvoer, het CVK in Capelle aan den IJssel.Tijdens de concerten van het koor speel ik ook als pianist solowerken.

Studie:
1983; gymnasiumdiploma
1991: Conservatoriumdiploma, lesbevoegdheid A en B
1992: Universitaire studie “Muziekwetenschappen”

Daniël van der Hoeven geeft op dinsdag en donderdag les

Luca Ridolfo geeft op vrijdag en zaterdag les

Wat zijn de lesvormen?

Als je pianoles volgt, kan je kiezen uit individuele lessen of duoles. Duoles is alleen mogelijk als er een “lespartner” beschikbaar is.

Wat moet ik aanschaffen of meebrengen voor de pianoles?

Als je graag piano wilt leren spelen heb je natuurlijk een piano nodig zodat je thuis kan oefenen en spelen. Voor informatie over het aanschaffen van een piano kan je terecht bij de docent.

Wat zijn de tarieven?

Lesgeld 
Het lesgeld is afhankelijk van de lesduur en van het aantal medeleerlingen waar je voor kiest. Je kunt dit aangeven in het inschrijfformulier.  
Het lesgeld wordt bepaald aan de hand van de twee onderstaande basistarieven:  
€ 465,- is het basistarief per jaar voor cursisten van 5 tot en met 20 jaar voor een leseenheid van 15 minuten 
€ 563,- is het basistarief per jaar voor cursisten van 21 jaar en ouder voor een leseenheid van 15 minuten 
 
Lesgeld kan eenmalig of in 9 maandelijkse termijnen (oktober tot en met juni) worden voldaan via automatische incasso.  
 
Voorbeelden van een aantal lesvormen en bijbehorende prijzen:  

  • kind/jongere, iedere week 20 minuten individueel les: € 620,- per jaar of €69,- per maand 
  • kind/jongere, iedere week 30 minuten individueel les: € 930, per jaar of €103,- per maand 
  • kind/jongere, iedere week 40 minuten duoles: € 620,- per jaar of €69,- per maand 
  • kind/jongere, iedere week 45 minuten les in een groepje van 3: € 465,- per jaar of €52,- per maand 
  • kind/jongere, iedere week 60 minuten les in een groepje van 4: € 465,- per jaar of €52,- per maand 
  • volwassene, iedere week 30 minuten individueel les: € 1126,- per jaar of €125,- per maand 
  • volwassene, 1 keer per 2 weken 45 minuten les, samen met een medecursist: € 422,- per jaar of €47,- per maand 

Bekijk ook het tarieven muziek 2020-2021 als pdf.

Schrijf je in!

Schrijf je in via de inschijfbutton bovenaan de pagina.

Wanneer je een voorkeur hebt voor een bepaalde docent, geef dit dan aan bij je aanmelding.