FAQ Corona en De VAK

Je hebt een vraag

We begrijpen dat de nieuwe coronamaatregelen van 6 november vragen oproepen. We hebben de meest gestelde vragen samengebundeld op deze pagina. Deze pagina wordt indien nodig aangevuld met nieuwe vragen en antwoorden.

Ik heb geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Wat nu?

Je kunt je binnen 24 uur, maar uiterlijk 2 uur voor aanvang van de les laten testen bij een aangesloten testaanbieder. Voor het testen maak je een afspraak. In principe hoor je de uitslag binnen 2 uur. Ben je negatief getest dan komt deze testuitslag in jouw coronacheck app of je kunt een bewijs printen via coronacheck.nl. De testuitslag is dan omgezet in een coronatoegangsbewijs. Dit bewijs is 24 uur geldig vanaf het moment van testen.

Via https://afspraak.testenvoortoegang.org/evenement/type kun je een afspraak maken bij een testcentrum bij jou in de buurt.

Ik heb corona gehad. Is mijn herstelbewijs ook geldig?

Je krijgt een herstelbewijs als jouw positieve coronatest minstens 11 dagen geleden is. En maximaal 365 dagen geleden is. Je moet positief getest zijn door de GGD. Of een andere testaanbieder in Nederland. Een zelftest of serologische test (bloedtest) telt niet. Het herstelbewijs kun je ophalen in de coronacheck app of via coronacheck.nl Je hebt nu een geldige QR-code om deel te nemen aan de les.

Cursisten van 18 jaar en ouder worden dus gecheckt door de docenten. Maar wie controleert de docenten? Mag ik er van uit gaan dat zij getest of gevaccineerd zijn?

De maatregel van de regering die op 6 november is ingegaan, houdt in dat de QR-code geldt voor leerlingen/cursisten voor 18 jaar en ouder die zich in de lesruimte bevinden. Buiten de lesruimte geldt de mondkapjesplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder. De regering heeft het nog niet mogelijk gemaakt om personeel te controleren op de QR-code, nog los van de vraag of wij dat als werkgever/opdrachtgever zouden (moeten) willen.

Wij zijn ervan overtuigd dat verreweg de meeste docenten bij De VAK volledig gevaccineerd zijn. We houden verder maximaal de adviesafstand van 1.5 meter aan. Vanzelfsprekend blijven ook docenten al bij lichte klachten thuis, om de kans op verspreiding van het virus te minimaliseren. Wij snappen dat er in het bovenstaande, op onderdelen een zekere ongerijmdheid zit, maar dat is het gevolg van de huidige regelgeving.

Mag ik in de gemeenschappelijke ruimten deelnemen aan de les van De VAK, is het mogelijk dat ik daar bijvoorbeeld ga boetseren of schilderen, zonder een coronatoegangsbewijs?

De regelgeving is gericht op een coronatoegangsbewijs voor de leerling/cursist van kunst en cultuur die fysiek aanwezig is bij de les. Van 18 jaar en ouder. Het maakt dus niet uit of een leerling in een andere ruimte in hetzelfde gebouw gaat zitten.

Waarom werken jullie als De VAK mee aan deze regelgeving met betrekking tot het coronatoegangsbewijs?

Net zoals in de rest van de samenleving, hebben we zowel bij leerlingen/cursisten, bij docenten als bij medewerkers van De VAK te maken met sterk uiteenlopende meningen, met name over het coronatoegangsbewijs. Bij ons weegt het lesplezier, de betekenisvolle vrijetijdsbesteding die wij bieden zwaarder dan de bezwaren over deze maatregel. Dus voeren we deze regelgeving uit. Hoe spijtig het ook is dat we sommige leerlingen/cursisten de fysieke toegang tot De VAK bemoeilijken of niet meer mogelijk maken.

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info