Jitske Bras

Docent muziek
tijdens portret, VAK, Delft op VAK Delft in Zoetermeer door Stefan Segers

Ik werk bij De VAK als muziekdocent. Hiervoor studeerde ik aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na deze studie heb ik me bezig gehouden met musical zang en heb ik bij Joop van den Ende theaterproducties gespeeld in de musical ‘The Sound of Music’.

Na een lange wereld reis ben ik me verder gaan ontwikkelen en behaalde ik het certificaat EVTS ( Estill Voice Trainings System). Vervolgens verdiepte ik me in de CVT methode. Opera bleef ook een passie voor mij en daarom studeerde ik ook intensief bij Prezrenka en James MC Cray. Naast deze lessen ben ik bij De Nationale reisopera gaan zingen en deed ik mee aan verschillende producties zoals Boris Goudanov, Medea en koorprojecten.

Onlangs heb ik mijn ZangExpress certificaat behaald, dat vooral op kinderen gericht is. Ik heb verder les gegeven op het Rijswijks Jeugd theater, Hofplein theater in Rotterdam en op het CkC te Zoetermeer.

Naast de lessen die ik zo’n 10 jaar bij De VAK geef, heb ik ook een zangpraktijk aan huis waar ik stemtraining/zangles geef voor zangers en docenten. Daar train ik ook het Delftse meidenkoor Cantiamo en het vrouwenkoor Chansemble.

‘Met een druk op de knop verander ik het donkere lokaal in een theater ruimte waar uiteenlopende verhalen tot leven zullen komen. De kinderen kijken me aan met een blik van; kom maar op, wat gaan we doen? We gaan eerst gekke bekken trekken, lichaam los schudden en dan naar elkaar roepen en brullen als een leeuw. We drinken thee met een tuttige dame, staan op de markt verse vis te verkopen, laten de sirene af gaan, waar een ziekenwagen niet tegen op kan en zingen een slaapliedje voor een babytje. Wauw wat kunnen we veel met onze stem! En het is helemaal niet moeilijk. Nou ja, niet moeilijk…… Durf, Vertrouwen en een Veilig gevoel om je te mogen laten zien, is een voorwaarde en dat is wat ik ze graag bied.’


 

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info