Zangplezier in een team: kamerkoor VAK Vocaal Ensemble

Als kamerkoor vorm je een team waarin ieder een grote eigen inbreng heeft, en zich tegelijk op het groepsresultaat richt. Het einddoel is het mooi uitvoeren van een muziekstuk, maar de weg ernaartoe geeft minstens evenveel plezier.
Het VAK Vocaal Ensemble (VVE) is een kamerkoor waarin je a capella meerstemmige koormuziek zingt. Het repertoire is ‘klassiek’ in de ruimste zin van het woord, van renaissance tot hedendaags.

Zingen in een kamerkoor voor volwassenen

Het VVE is iets voor jou als je jezelf in deze punten herkent:

  • je hebt een goede zangstem en een goed muzikaal gehoor;
  • je staat open voor uiteenlopende muziekgenres;
  • je kunt noten lezen op een niveau dat je helpt je partij te volgen (direct van blad kunnen zingen is niet noodzakelijk);
  • je hebt tijd en zin om indien nodig thuis je partij te oefenen;
  • je vindt het leuk om af toe op te treden.

Wat leer je in het VAK Vocaal Ensemble?

Zingen in een koor is samenwerken: je concentreert je individueel én samen, houdt rekening met elkaar en kent je rol in het geheel, zodat het koor een eenheid wordt met een mooie klank. Hiervoor leer je goed stemgebruik, intoneren, zorgvuldig luisteren.
In het VVE zing je mooie, vrolijke, ontroerende en verrassende liederen uit verschillende landen en in verschillende talen. Daarbij is de inhoud belangrijk. Om de tekst door de muziek te verbeelden, werk je aan articulatie, frasering en dynamiek. Je leert hoe een andere manier van uitvoeren (de interpretatie) de uitstraling van een lied kan veranderen.
Ondertussen verdiep je ook je kennis van de muziektheorie.
De liederen komen uit allerlei periodes: van renaissancemuziek tot hedendaagse muziek. Zo steek je zingenderwijs ook wat op van muziekgeschiedenis. Dit jaar zingt het VVE liederen met als thema “Rozengeur en hartenpijn” (van o.a. Palestrina, Di Lasso en Brahms) en psalmzettingen van Tallis. Traditiegetrouw zingt het koor ook carols op Lichtjesavond.

Wat zijn de lesvormen?

Het VAK Vocaal Ensemble repeteert wekelijks anderhalf uur, waarin we afwisselend met korte en lange stukken bezig zijn.
Daarnaast heeft het ensemble kleinere en grotere optredens door het jaar heen. Thuis zelf oefenen kan nodig zijn.

Wat heb je nodig voor het VVE?

Je stem is je instrument. Je moet dan ook een goede zangstem hebben, maar het hoeft geen bijzonder fraaie of luide stem te zijn. Voor echt beginnende koorzangers is een kamerkoor niet zo geschikt.
Voor sommige bladmuziek wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Schrijf je in!

Schrijf je in via de inschrijfbutton bovenaan de pagina.

Nadat je je ingeschreven hebt, neemt de dirigent contact met je op voor een kennismaking met jou en met je stem.

Inschrijven kan ook in de loop van het jaar (je betaalt dan een evenredig deel van de jaarprijs). Er is een wachtlijst voor sopranen en bassen.