Schilderen? Alles kan!

Tekenen en schilderen kan op veel manieren. Bij deze cursus met lessen van 2,5 uur, heeft elke docent een eigen aanpak. Aandacht voor het onderwerp en de manier waarop je dat kan uitbeelden, schilderen op je eigen persoonlijke manier, het uitproberen van verschillende technieken, of het verdiepen ervan. Schilderplezier en uitdaging staan voorop. Met deze cursus ben je zeker van kwaliteit: VAK-docenten zijn allemaal professioneel geschoold, dus zij verstaan hun vak als kunstenaar en als docent-begeleider!
Lees meer over de specialismen bij de beschrijving over de docent.

De vervolgcursus Tekenen en Schilderen wordt bij De VAK op verschillende dagdelen en door verschillende docenten gegeven:
maandagmiddag en maandagavond: Mariska van den Enden
maandagavond: Niels Janssen
dinsdagochtend: Jan Wisse
dinsdagavond: Mariska van den Enden
woensdagochtend: Victor Roerade
woensdagochtend: Wilma Keizer
donderdagochtend en donderdagmiddag : Mariska van den Enden
donderdagavond: Peter Britsia
donderdagavond: Wilma Keizer
vrijdagochtend en vrijdagavond: Wilma Keizer

Is schilderen en tekenen je passie? Kies bij je inschrijving je docent en meld je aan!
Zit de dag of tijd naar keuze er niet meer tussen dan is aanmelden hiervoor op dit moment niet meer mogelijk. Heb je toch interesse, stuur dan een mail naar info@vak-delft.nl.

Schilderen voor iedereen!

Beginner of gevorderde, voor iedereen van 16 tot 101 zijn er volop mogelijkheden in de cursus om je schilderniveau te verbeteren. Echte starters raden we aan om eerst de beginnerscursus te volgen.

Wat leer je bij de cursus tekenen & schilderen?

In deze cursus leer je je onderwerpen kiezen, hoe je begint met het verbeelden van je onderwerp en hoe je het verder uitwerkt. De docent brengt hiertoe thema’s of onderwerpen aan. Je leert over compositie, kleur en het werken in verschillende technieken. Elke docent heeft hierbij eigen specialiteiten en voorkeuren.
Door de persoonlijke begeleiding is er aandacht voor je eigen manier van werken of het ontwikkelen daarvan. Je ontwikkeling met het schilderen en je schilderplezier staan centraal.

Docent Peter Britsia
In de lessen leer je om via verschillende invalshoeken tot een schilderij te komen. Je leert te schetsen en daarna de opbouw te maken van het werkstuk. Met behulp van de opdrachten kun je beter, of anders, gebruik leren maken van verschillende teken- en schildertechnieken. Ook leer je anders naar de realiteit, onderwerp of thema te kijken. Zo diep je de zeggingskracht uit. Dit seizoen komen de volgende thema's aan bod: dier en mens, realisme en abstractie, vervreemding in stilleven en landschap, tekst en beeld. In de les is het ontwikkelen van een eigen stijl belangrijk.

Docent Niels Janssen
De basis van deze cursus is je eigen creativiteit en hoe je die vorm kunt geven in tekeningen en schilderijen. Door te reageren op de opdrachten doorloop je bij ieder werk dat je maakt het hele traject van ideevorming tot eindresultaat. Dit gebeurt in samenspraak met Niels Janssen. Gaandeweg komen àlle aspecten van de teken- en schilderkunst aan de orde. Kleur, compositie, verschillende materialen en technieken, vorm en restvorm, abstractie en figuratie, de soorten contrasten waarvan je je kunt bedienen, enzovoorts. Maar de kernvraag blijft altijd: Hoe maak je je eigen gedroomde wereld zichtbaar in tekeningen en schilderijen? Zodat je na voltooiing kunt zeggen: Dat werk is van mij en niemand anders!
De lessen zijn in groepsverband en in een sfeer van vertrouwen. We werken flink door, maar vergeten daarbij niet te lachen en het gezellig te hebben. 

Sinds 1998 geeft Niels Janssen les aan verschillende instellingen voor kunsteducatie in de regio en is dus een heel ervaren docent. Hij exposeert regelmatig bij galeries in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Niels is ervan overtuigd dat iedereen een heel eigen wereld van ideeën en voorstellingen met zich meedraagt. Door middel van opdrachten daagt hij je uit om die onzichtbare wereld zichtbaar te maken. Maar zoals Willem Elsschot al schreef: “Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren’. Niels helpt je met groot enthousiasme en humor om je gedroomde tekening of schilderij van hersenschim tot voltooid werk te maken.

Docent Wilma Keizer
In de cursus "schilderen op eigen wijze " werken de cursisten naar eigen thema's en ontwikkelen hun eigen teken/schilderstijl. Dit resulteert erin dat cursisten in de loop der jaren steeds vaker binnen en buiten Delft exposeren met een eigen serie schilderijen. 

Tijdens de lessen laat ik werk van professionele schilders zien waar ik ook opdrachten aan verbind die je zou kunnen doen. Behalve dat het zeer belangrijk is je uit te dagen je te ontwikkelen in het tekenen en schilderen, is het ook heel belangrijk dat je plezier beleeft aan het maakproces en je je lekker voelt in de groep. Je bent altijd welkom voor een gratis proefles. Elk jaar komen enkele plekjes vrij voor verse instroom. Dat is maar goed ook, zo blijft er altijd beweging in de groepen.

Naast de lessen bij De VAK werk ik als beeldend kunstenaar in mijn atelier.

Docent Victor Roerade
Plezier hebben in wat je doet, plezier hebben in nieuwe dingen leren en jezelf positief te verrassen, is de basis van mijn cursus. 

We werken zowel met groepsopdrachten als individueel. Het is aan mij om goed te luisteren naar jullie wensen. Daarvanuit gaan we gericht verder werken aan wat je wilt leren, wat je sterke punten zijn en welke technieken bij je passen. We werken daarom met een gevarieerd programma met veel aandacht voor b.v. de handigste manieren om een werk te beginnen (basis), en om een werk zo veel mogelijk naar je zin af te maken (resultaat). Je vrij voelen om zoveel mogelijk uit te proberen en aan het proces en resultaat plezier te beleven. Dat is voor mij de kern.

Docent Mariska van den Enden
Van acryl tot ei-tempera schilderen, van potlood tot krijt, van oliepastel tot soft pastel, van houtskool tot schilderen met zand, van hyperrealistisch tot abstract, van collage tot trompe l’oeil, etc. Er komt van alles aan bod in de cursus bij Mariska van den Enden, er wordt veel gewerkt met verschillende en gemengde technieken. Je kunt zowel de opdracht volgen die zij voor de hele groep klassikaal geeft, als vrij werken.

Elk jaar schrijft Mariska van den Enden een nieuw cursusprogramma; Aan het eind van het cursusjaar inventariseert zij bij de cursisten wat zij gemist hebben en wat hun wensen zijn voor het komende jaar. De hedendaagse kunst heeft een grote invloed op het lesprogramma. De tentoonstellingen van musea in de omgeving zijn ook inspiratiebron. Vaak wordt (vrijblijvend) aan de opdracht een museumbezoek gekoppeld. Zo zijn bijvoorbeeld het Mauritshuis, Gemeentemuseum Den Haag, Stedelijk museum Rijswijk, Kunsthal Rotterdam bezocht m.b.t. de opdrachten. De opdrachten die worden gegeven dagen je uit om jezelf te overstijgen en zijn zeker geen standaard opdrachten. Zij zet haar cursisten geregeld op het verkeerde been, wat hen scherp houdt en hen zelf ook verrast.

Nog niet zo veel ervaring? Ook dan kan je bij deze lessen terecht. Mariska kijkt altijd wat je niveau is. Zo kan zij een extra techniek opdracht geven zoals bijv. kleuren mengen, perspectief, compositie opdracht, etc. Net wat voor jou nodig is. Al met al is er dus van alles mogelijk in de lessen bij Mariska van den Enden. Gratis proefles? Kan in overleg.

Docent Jan Wisse
Wil je een persoonlijke schilderstijl ontwikkelen? Dat kan in deze cursus. Jan Wisse legt de nadruk op hoe je een schilderij opbouwt met alles over een goede compositie en techniek. Doe je dat met dikke lagen verf of juist met dunne? Hoe maak je een compositie waarmee je onderwerp het beste tot zijn recht komt? 

Je leert gaandeweg om met de geleerde technieken je fantasie steeds beter te verbeelden. De onderwerpen zijn heel divers en passend bij je persoonlijke interesses, stijl en ontwikkeling. Van landschap tot gedicht, van taart-stilleven tot het werken naar bekende schilders. Je kan ook met een eigen onderwerp werken. Hoe verder je je ontwikkelt, des te makkelijker het wordt om de onderwerpen naar je hand te zetten. Jan Wisse geeft daarbij adviezen waarmee je je eigen manier van werken verder kan ontwikkelen.

De cursus Tekenen & Schilderen is een jaarcursus maar instromen kan het hele cursusjaar. Deelname voor een kortere periode in overleg met de docent.

Wat zijn de lesvormen?

Deze lessen zijn in groepsverband, maar je krijgt ook persoonlijke begeleiding. De manier van het bespreken van de werkstukken – gezamenlijk of individueel – verschilt per docent. Sommige docenten exposeren de werken van hun cursusten. 

Wat moet ik aanschaffen of meebrengen voor Tekenen & Schilderen?

Alle basismaterialen en -gereedschappen voor tekenen en schilderen zijn aanwezig in het leslokaal. Het gebruik hiervan is inbegrepen in het cursusgeld. Ook is er opbergruimte voor je werkstukken. De schilderstudio waarin we werken met de groep is professioneel geoutilleerd.

Schrijf je in!

Schrijf je in via de inschrijfbutton bovenaan de pagina.

Kies bij je inschrijving je docent en cursusdag en -tijd. 
Zit de dag of tijd naar keuze er niet meer tussen dan is aanmelden hiervoor op dit moment niet meer mogelijk. Heb je toch interesse, stuur dan een mail naar info@vak-delft.nl

Meer info over je Docent, zoals de persoonlijke website en Facebookpagina, vind je via het menu linksboven ‘over De VAK’ – ‘VAK mensen’.