Ieder jaar bestaat de cursus tekenen en schilderen voor kinderen uit drie blokken van twaalf lessen. Voor ieder blok kun je je kind apart inschrijven. En ieder blok heeft zijn eigen thema. Met dat thema als kapstok gaan we op onderzoek uit, we inspireren, prikkelen de fantasie, en maken een reis langs kunstenaars en technieken. We tekenen en schilderen maar gaan ook bouwen, fotograferen of maken een animatie filmpje.

Het doel van deze cursus is om het kind vrij te maken en een zoektocht te ondernemen naar zijn eigen stijl. Het kind  verbreedt daarbij zijn eigen mogelijkheden.

De cursus wordt gegeven op twee momenten: op woensdagmiddag en zaterdagochtend.

In de blokken op woensdagmiddag gaan we aan de slag met de volgende thema's:

Natuurkracht: start 31-08-2016
In deze eerste lessenserie ga je aan het werk met natuurlijk materiaal. Houtskool om mee te tekenen, slib om mee te schilderen en allerlei natuurvondsten waarmee je bijvoorbeeld collages maakt. De natuur levert het materiaal, aan jou om te ontdekken welke bijzondere mogelijkheden dat biedt! Na dit blok kun je in november verder met Meesterlijk licht.

Meesterlijk licht: start 30-11-2016
Weet je hoe belangrijk licht is in de kunst? Door te spelen met licht kun je kunst laten ontstaan! Hoe? Dat ontdek je in deze cursus bij De VAK in Delft. Je ontdekt wat er kan gebeuren met jouw kunstwerk als je het licht van één kant laat komen: van links, zoals Vermeer dat deed. Of wat de verschillen zijn als je maanlicht schildert, of het licht van de zon. En je maakt je eigen camera obscura om mee te experimenteren. Na deze teken- en schilderlessen kijk je echt met andere ogen naar licht! Na Meesterlijk licht kun je door met het laatste blok: Spoorzoekers. 

Spoorzoekers: start 15-03-2017
Overal waar mensen zijn geweest, kun je sporen vinden, letterlijk en figuurlijk. Kunstwerken zijn ook sporen. In deze cursus maak je een wereldreis langs zulke sporen in de middeleeuwen in Nederland, in het IJslandse landschap, in Afrika, en in de tijd van de Inca's in Peru. Al die sporen kun je gebruiken als inspiratiebron om je eigen sporen te maken! Bij allemaal ga je dus zelf aan het werk, met alle materialen die in het atelier voorhanden zijn. 

De docent op de woensdag is Hilke Zoontjens
“Fantasie zijn kribbeltjes in je hoofd.”

In de blokken op zaterdagochtend gaan we aan de slag met de volgende thema's:

De mens en zijn omgeving: start 03-09-2016
In deze eerste serie van twaalf lessen zijn de grotschilderingen van Lascaux, de landschappen van Cezanne en het werk van Picasso inspiratiebronnen om zelf kunstwerken te maken van mensen in hun omgeving. Je krijgt verrassende opdrachten en allerlei handige tips van een echte kunstenaar. Na het eerste blok kun je verder met het tweede blok: De 4 elementen.

De 4 elementen: start 03-12-2016
Ook in deze tweede serie van kun je helemaal je ei kwijt in het schildersatelier van De VAK in Delft. De vier elementen zijn voor heel veel kunstenaars een bron van inspiratie. Al tekenend en schilderend ga je op onderzoek: Hoe waait de wind? Hoe warm is het vuur? Wat voor kleur heeft de aarde? Hoe nat is water? Je gebruikt de vier elementen zelf als materiaal om me te werken. Wat voor kunst zou dat opleveren? Dat ontdek je al doende in deze twaalf teken- en schilderlessen. Hoe spannend is dat? Na dit blok kun je door met het laatste blok: bewegende kunst.

Bewegende kunst: start 18-03-2017

Weet je dat er een heleboel kunstenaars zijn die bewegende kunst hebben gemaakt?
En dat jij dat zelf ook kunt? Doe mee en ontdek hoe je dat doet bij De VAK in Delft!
Je maakt in deze serie teken- en schilderlessen kennis met de bijzondere bewegende kunstwerken van Tinguely, Miro, Alexander Calder, Duchamp en Nikki de Saint Phalle. Samen met de kunstenaar ga je aan het werk. Niet alleen met papier, maar ook met allerlei andere materialen.

De docent op de zaterdag is Carine Hooykaas
“Gebruik de vier elementen zelf om kunstwerken te maken!”

Prijs
De cursusprijs is inclusief materiaalkosten.

Inschrijven
Schrijf je in voor één of meerdere blokken of voor een hele serie. Alle blokken kun je kiezen rechtsboven op deze webpagina