"Fotografie in vogelvlucht"

Deze zomer is er een aantal bijzondere tentoonstellingen over fotografie. In deze lezing kijken we naar de geschiedenis van deze discipline in Nederland en daarbuiten. Hierbij natuurlijk extra aandacht voor datgene wat er bij de tentoonstellingen te zien zal zijn opdat u goed voorbereid zelf kunt gaan kijken!

Het Rijksmuseum presenteert deze zomer New Realities, een groots overzicht van de 19de-eeuwse fotografie. Driehonderd foto’s uit eigen collectie tonen hoe gevarieerd de fotografie was direct na haar uitvinding in 1839. Werk van William Henry Fox Talbot, Julia Margaret Cameron, Anna Atkins en George Hendrik Breitner zij aan zij met anonieme kunstenaars. In New Realities is te zien hoe men met de camera op pad ging om de wereld te ontdekken. Röntgenopnamen en foto's van botanische verzamelingen illustreren het gebruik van de fotografie in de wetenschappelijke wereld. Ook is te zien dat fotografie als artistiek medium een plaats veroverde, aanvankelijk met onderwerpen en composities ontleend aan de schilderkunst.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam komt een tentoonstelling over Rineke Dijkstra (Sittard, 1959), een van de bekendste fotografen ter wereld. Zij wordt in oktober onderscheiden met de Hasselblad Award, wereldwijd de meest prestigieuze prijs op het gebied van fotografie. Te zien is een ode, een momentopname van haar foto- en videowerk van 1994 tot nu met iconen uit Dijkstra’s fotografische oeuvre zien en besteedt aandacht aan haar videowerk, een medium waar ze de afgelopen jaren naar terugkeerde.

Nu al is in de Kunsthal Rotterdam een groots retrospectief van het leven en werk van Robert Mapplethorpe (1946 – 1989) te zien. Dit is een van de meest invloedrijke kunstenaars en fotografen van de 20ste eeuw. De tentoonstelling biedt een indrukwekkend overzicht van zijn carrière, vanaf de eerste werken eind jaren zestig tot zijn doorbraak in de kunstwereld in de jaren tachtig. Zijn gedrevenheid om een esthetische perfectie te bereiken, is de kern van zijn werk. De tentoonstelling focust op wat Mapplethorpe ‘perfectie in vorm’ noemt, wat zowel tot uitdrukking komt in zijn fascinatie voor seksueel fetisjisme als in zijn bijna tastbare bloemblaadjes.

Je docent is Margrith Barnhoorn.
‘Mijn werk? Mogen vertellen over mijn passie, mensen meenemen in de wereld van de kunst. Hoe geweldig is dat!’

Kosten
De lezing kost € 10 per persoon.
Contant te betalen bij aanvang van de lezing.

Schrijf je nu in voor deze interessante lezing.