‘Samen de wereld van de kunst ontdekken!’
Altijd al meer willen weten over de achtergronden van schilderijen, beelden of architectuur? Mensen geven al duizenden jaren vorm aan de wereld en dat laat natuurlijk zijn sporen na.
Tijdens de lessen -waarbij vragen stellen altijd kan- ontdek je waarom iets eruit ziet zoals het eruit ziet, en wie wat wanneer gemaakt heeft. Je leert beter kijken naar kunstwerken en gebouwen, en door de bagage die je meeneemt, beleef je er meer plezier aan.

Deze lessenserie bestaat uit vijf blokken van elk vijf bijeenkomsten en een excursie en wordt gegeven op de maandagavond. Er zijn ook nog andere series op de dinsdagochtend, dinsdagmiddag, donderdagmiddag en donderdagavond.

Je docent is kunsthistoricus Margrith Barnhoorn.
‘Mijn werk? Mogen vertellen over mijn passie, mensen meenemen in de wereld van de kunst. Hoe geweldig is dat!’

In de maandagavondserie komen de volgende thema's aan de orde:

Van Cairo naar Casablanca
De kunst en cultuur van Noord Afrika is het onderwerp van deze cursus. Van een korte impressie van de farao’s tot Middeleeuwse moskeeën, van Romeinse mozaïeken tot karavanserais, van rotstekeningen tot Griekse tempels en versterkte steden op heuveltoppen tot levendige steden waarin heden en verleden samen komen. Een verkenning van het gebied tussen de Middellandse zee en de Sahara.

Renaissance in Italië
In de kunstgeschiedenis is de Renaissance traditioneel een belangrijke periode. Een periode van grote sociale en culturele veranderingen, van ontdekkingen, van nieuwe inspiratiebronnen. Dit leidt tot kunst waarin de mens zelf onderwerp wordt, waarin de klassieken herleven, waarin realisme in de schilderkunst een belangrijke rol speelt. Na het hoogtepunt in de periode 1495 – 1525 volgt een periode waarin het geleerde op een nieuwe manier, passend bij de roerige tijden leidt tot bijzondere kunst. Van Giotto tot Carravaggio, langs oude bekenden en nieuwe gezichten.

Revolutie!
Industriële revolutie, Russische revolutie, culturele revolutie – er zijn in de loop van de tijd vele omwentelingen geweest, elk met een eigen oorzaak en gevolg. Onderwerp zijn revoluties in wereld die verbeeld zijn en revoluties in de techniek van de kunsten en waar dat toe leidt. In deze cursus komt een aantal revoluties aan de orde met de gebouwen, objecten, schilderijen of posters die hierbij horen. Russisch constructivisme maar ook de eerste foto’s, de ploeg en de stellingen van Luther.

Glas
Bijzonder en fascinerend materiaal dat vloeibaar moet zijn voor het vormen, maar vervolgens zeer hard wordt. Een eeuwenoud materiaal met een moderne uitstraling. Het bied talloze mogelijkheden en is vervormbaar tot vrijwel iedere vorm. Men maakt er gebruiksvoorwerpen van en kunstzinnige vrije vormen, het kan kleur geven aan licht. Het kan helder zijn, doorzichtig, veelkleurig of juist mat. In deze cursus krijt u een historisch overzicht van de toepassingen.

Toppers in de beeldende technieken
Zeefdruk, gravure, ets, aquarel, acryl – in deze cursus gaan we aan de hand van kunstwerken deze technieken verkennen. Niet door ze te maken maar door ernaar te kijken! Voorbeelden van grote kunstenaars zijn het uitgangspunt voor een onderzoek naar de mogelijkheden van deze technieken en hun gebruik in de geschiedenis van de kunst.

Schrijf je in voor de hele serie!
Deze hele serie kost € 455,-. Schrijf je vandaag nog in via de button ‘inschrijven’ op deze pagina. Je kunt elders op deze website ook voor een los blok inschrijven. Dan betaal je € 101,- per blok.