Kunstgeschiedenis in thema’s

‘Samen de wereld van de kunst ontdekken!’ Altijd al meer willen weten over de achtergronden van schilderijen, beelden of architectuur? Mensen geven al duizenden jaren vorm aan de wereld en dat laat natuurlijk zijn sporen na.
Tijdens de lessen -waarbij vragen stellen altijd kan- ontdek je waarom iets eruit ziet zoals het eruit ziet, en wie wat wanneer gemaakt heeft. Je leert beter kijken naar kunstwerken en gebouwen, en door de bagage die je meeneemt, beleef je er meer plezier aan.

Deze lessenserie bestaat uit vijf blokken van elk vijf bijeenkomsten en een excursie. Welke blokken dit zijn zie je hieronder. De cursus wordt gegeven op de maandagavond, de donderdagmiddag en de donderdagavond.
Er zijn ook nog een andere serie op de dinsdagochtend, dinsdagmiddag.

Kunstgeschiedenis voor volwassenen

De cursus is geschikt voor volwassenen, zowel beginners als gevorderden. Voorkennis is niet nodig.

Wat leer je tijdens de cursus kunstgeschiedenis?

In deze cursus leer je, naast de specifieke inhoud, kijken en verbanden zien tussen het verleden en het heden, tussen culturen, tussen verschillende kunststromingen en kunstdisciplines. Samen kijken, luisteren en interpreteren om met plezier nieuwe kennis op te doen!

5 wereldsteden

Moskou, Tokyo, Mexico stad, Sydney en Kaapstad – vijf steden met een geschiedenis en ontwikkeling die de moeite van het ontdekken waard is. Van Maya’s naar een metro, van een operahuis naar paleizen, bijzondere muurschilderingen en nog veel meer gaan we zien op deze virtuele reis.

Toppers in de Gouden eeuw

Een stilleven van Clara Peeters, een landschap van Meindert Hobbema, een portret van Rembrandt, een genrestuk van Pieter de Hoogh en een mythologische voorstelling van Gerard de Lairesse zijn de meesterwerken die we uitgebreid gaan bekijken. Zij zijn ook de aanleiding om meer werken van dezelfde kunstenaar en hetzelfde genre uit de Gouden eeuw te zien en te analyseren.

Vrouwelijke kunstenaars

In de grote lijn van de kunstgeschiedenis gaat het vooral over mannen. Pas in de 20e eeuw lijken we kunstenaressen van naam tegen te komen. Waar zijn de dames? Was hun werk niet goed genoeg voor eeuwige roem. Was hun positie zodanig dat ze zich niet konden ontwikkelen of is er simpelweg geen vrouwelijk genie in de kunst geweest? Zijn ze domweg vergeten? In deze cursus wordt de kunstgeschiedenis vertelt aan de hand van leven en oeuvre van kunstenaressen.

Verhalen en symbolen in de kunst

Schilderijen vertellen verhalen en een geoefende kijker ziet en herkent deze. In deze cursus kom je meer te weten over de verhalen die te zien zijn en hoe je deze kunst herkennen. Van Homeros’ Ilias en Odyssee naar de verhalen uit de Bijbel, van de Divina Commedia van Dante naar Vadertje Cats en meer. In schilderijen kom je ook losse symbolen tegen die samen een heel verhaal vertellen.

Archeologie van Nederland

Van het paleolithicum tot met de Romeinen –je leert dit deel van de geschiedenis van Nederland kennen in deze cursus. Hoe leefde men, woonde men, wat maakte men in die periode? De activiteiten van de mens staan centraal in de archeologie. Vuurstenen bijlen, aardewerken potten, fuiken van twijgen en veel meer artefacten die in Nederland gevonden en veel meer zijn hier de getuigen van. Hoe je achter die activiteiten komt – de weg van vooronderzoek via opgraven tot het achterhalen van de verhalen van je vondsten – ook dat hoor je bij deze cursus.

Wat zijn de lesvormen?

Groepsles. Elk blok bestaat uit 5 lessen en een excursie. De excursie van de avondcursussen is op zaterdag.

Wat moet ik aanschaffen of meebrengen voor kunstgeschiedenislessen?

Voor deze cursus hoef je niks aan te schaffen.

Schrijf je in!

Schrijf je in via de inschrijfbutton bovenaan de pagina.

Deze hele serie kost € 455,-. Schrijf je vandaag nog in via de button ‘inschrijven’ op deze pagina. Je kunt elders op deze website ook voor een los blok inschrijven. In dat geval betaal je € 101,- per blok.