‘Samen de wereld van de kunst ontdekken!’
Altijd al meer willen weten over de achtergronden van schilderijen, beelden of architectuur? Mensen geven al duizenden jaren vorm aan de wereld en dat laat natuurlijk zijn sporen na.
Tijdens de lessen -waarbij vragen stellen altijd kan- ontdek je waarom iets eruit ziet zoals het eruit ziet, en wie wat wanneer gemaakt heeft. Je leert beter kijken naar kunstwerken en gebouwen, en door de bagage die je meeneemt, beleef je er meer plezier aan.

Deze lessenserie bestaat uit vijf blokken van elk vijf bijeenkomsten en een excursie en wordt gegeven op de dinsdagochtend en dinsdagmiddag. Er zijn ook nog andere series op de maandagavond, donderdagmiddag en donderdagavond.

Je docent is kunsthistoricus Margrith Barnhoorn.
‘Mijn werk? Mogen vertellen over mijn passie, mensen meenemen in de wereld van de kunst. Hoe geweldig is dat!’


In de dinsdagserie komen de volgende thema's aan de orde:

5 Nederlandse steden
Maastricht, Kampen, Haarlem, Rotterdam en Almere. Aan de hand van deze steden wordt het verhaal van Nederland, zijn bewoners en hun reilen en zeilen verteld. Van Romeinse brug tot een bloemkoolwijk, van stadspoorten en waterwegen – ontdek de ontwikkelingen door de eeuwen heen.

De Stijl – een eeuw oud
Theo van Doesburg geeft in oktober 1917 het eerste nummer uit van De Stijl. Dit tijdschrift is bedoeld voor kunstenaars die een rationele abstractie nastreven, en dus niet op gevoel gebaseerde, expressionistische abstractie. De Stijl wordt ook de naam van een beweging met leden als de schilders Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Bart van der Leck en architecten als J.J.P. Oud, Robert van ’t Hoff en Gerrit Rietveld en Georges Vantongerloo. In deze cursus gaat het om de nieuwe revolutionaire ideeën van de De Stijl beweging. Daarnaast komt het werk en de ontwikkeling van de afzonderlijke leden aan bod.

Vrouwelijke kunstenaars
In de grote lijn van de kunstgeschiedenis gaat het vooral over mannen. Pas in de 20e eeuw lijken we kunstenaressen van naam tegen te komen. Waar zijn de dames? Was hun werk niet goed genoeg voor eeuwige roem. Was hun positie zodanig dat ze zich niet konden ontwikkelen of is er simpelweg geen vrouwelijk genie in de kunst geweest? Zijn ze domweg vergeten? In deze cursus wordt de kunstgeschiedenis vertelt aan de hand van leven en oeuvre van kunstenaressen.

Remake – hergebruik in de kunst
Keltische motieven in de Jugendstil, een klooster dat museum wordt, Dorische kapitelen in een Renaissance paleis en in een bouwwerk van Bofill: allemaal voorbeelden van hergebruik in de kunst. Stijlen en objecten uit een verleden zijn al eeuwen een bron van inspiratie voor kunstenaars. Waarom laten zij zich inspireren en hoe zij nieuwe objecten maken met oude vormen is het onderwerp. In deze serie komen uiteenlopende vormen van hergebruik aan de orde.


Toppers in de moderne architectuur
Elke les een ander opmerkelijk voorbeeld, uit de 20ste en 21ste-eeuwse architectuur, dat we samen bekijken en bespreken. Architecten die een grote rol speelde in de moderne architectuur, nieuwe materialen en ideeën komen zo voorbij. De voorbeelden bestrijken een breed scala van onderwerpen – van een brug tot een bijzonder huis. Wordt het Millau of Rotterdam, Horta, Le Corbusier of Francien Houben? Hoe dan ook, na afloop kijk je anders naar de wereld om je heen!


Schrijf je in voor de hele serie!
Deze hele serie kost € 455,-. Schrijf je vandaag nog in via de button ‘inschrijven’ op deze pagina. Je kunt elders op deze website ook voor een los blok inschrijven. Dan betaal je € 101,- per blok.