Tekst, beeld en beeldgedichten (fysiek/online) vanaf 18 jaar

Hou jij ook zo van korte, inspirerende teksten? In deze cursus verken je elke les een andere vorm waarin tekst en beeld elkaar versterken, aanvullen of vervangen. Het creatieve proces en het plezier staan voorop, als vanzelfsprekend komen er ook schrijf- en beeldtechnieken aan bod.

Deze basiscursus is geschikt voor iedereen van 18 tot 101, die van taal, schrijven, gedichten en beeld houdt en de combinatie wil uitproberen. Het is daarbij niet nodig dat je goed kunt tekenen of schrijfervaring hebt. In een groep steek je ook veel op van je medecursisten; het is heel interessant om te zien hoe verschillend de uitkomsten van een opdracht zijn. Ondertussen leer je ook je teksten te verbeteren.

Verschillende combinaties van tekst & beeld komen aan bod, zoals het schrijven van een gedicht bij beeldende kunst, gedichten die je ‘schrijft’ met afbeeldingen of vormen, gevonden gedichten, schrapgedichten en boekselen, calligrammes en gedichtenposters. We spelen met typografie, witruimte en bladspiegel en onderzoeken wat beeldgedichten nog meer kunnen zijn. We laten ons inspireren door de beeldsonnetten van Ted van Lieshout, Plintposters, Instagramgedichten, Guillaume Apollinaire, krantenkoppen, tijdschriften en verschillende werken uit de beeldende kunst.

In iedere les krijg je één of meer korte schrijf- en beeldopdrachten. Soms werk je die thuis verder uit. We lezen en bespreken elke les de geschreven teksten en bekijken de beeldelementen. Door het werk samen te bespreken ontdek je hoe je verhaal overkomt en krijg je een beeld van de diversiteit aan invalshoeken en uitwerking, waarbij het één niet beter of slechter is dan het andere.

Wat leer je bij Tekst, beeld en beeldgedichten?
  • Je leert verschillende inspiratiebronnen aan te boren: vanuit de herinnering en vanuit de verbeelding;
  • Je gaat schrijven in verschillende stijlen en genres;
  • Je ontdekt hoe beeld en tekst elkaar kunnen versterken, aanvullen of vervangen;
  • Je leert om gericht feedback te geven en hoe je zelf met de feedback op jouw werk weer verder kunt, je werk kunt verbeteren.
Over de lessen

Je krijgt korte schrijfoefeningen en -opdrachten, individueel, soms in tweetallen of een klein groepje, waarmee je in de les een eerste versie schrijft. We werken vanuit een gegeven afbeelding of een voorwerp waar je een tekst bij schrijft, vanuit een bestaand gedicht of een eigen ervaring die je in tekst en beeld verwerkt. Thuis maak je de opdracht op je gemak af. In de volgende les delen we het gemaakte werk in de groep en bespreken die.

Hybride: indien noodzakelijk of wenselijk vanwege maatregelen vanuit de overheid (i.v.m. Covid-19) kan een deel van deze cursus ook in een hybridevorm worden gegeven. Waar mogelijk wordt de les live gegeven in OPEN, waar nodig online.

Wat heb je nodig?

Zorg voor pen, potlood en een schrift of schrijfblok. Een stevige kartonnen map (minimaal A4) om uitgedeelde teksten en gemaakt werk in op te bergen is handig. De docent zorgt voor het materiaal dat je nodig hebt voor de beeldelementen. In het geval van een online les zal de docent rekening houden met materialen die in de meeste huishoudens aanwezig zijn. Voor het uitwerken van de beeldelementen heb je geen speciale materialen nodig. Juist het werken met basismateriaal en hergebruik leveren bijzondere resultaten!

Lesvorm

Groepsles

Leeftijd

vanaf 18 jaar

Lesdagen

Maandag, Vrijdag

Start

Vrijdag 14 januari 2022

Aantal lessen

8

Locaties

OPEN

Instroom

Instromen is het hele seizoen mogelijk.

Prijstabel

Tekst, beeld en beeldgedichten (fysiek/online) € 204,00

Aanmelden

Lesdag + datum, tijd en leslocatie is verplicht
Lesvorm is verplicht

Gegevens cursist

Aanhef is verplicht

Wie gaat de cursus betalen?

Het is alleen mogelijk om via automatische incasso te betalen.

Betaalgegevens zijn verplicht
Termijnen-veld is verplicht

Cursussen die je misschien ook leuk vindt

Online

Online Qi Gong vijfdaagse vanaf 18 jaar

Kinderstrijkorkest 6 t/m 12 jaar

Korte cursus

Instapcursus Qi Gong woensdag vanaf 21 jaar

Dirigeercursus Young Maestro 12 tot 18 jaar

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info