Tekenen & schilderen – basis losse blokken vanaf 16 jaar

Een vrolijke en uitdagende ontdekkingsreis door de wondere wereld van basis teken- en schildertechnieken

Deze basiscursus  is bedoeld voor iedereen die zin heeft om de basis-beginselen van tekenen en schilderen te ontdekken óf weer te herontdekken.

Altijd jezelf al afgevraagd hoe het is om te kunnen tekenen of schilderen? Deze basiscursus is voor iedereen boven de 16 jaar die hier een start mee wil maken. In de praktijk is het een gemêleerde groep en lopen verschillende leeftijdsgroepen door elkaar heen. Grofweg van twintigers tot zo’n beetje zeventigers. Dat maakt het alleen maar interessanter en ook niet onbelangrijk, gezelliger.

Docenten

Wat is nu eigenlijk de basis in schilderen en tekenen?

Bewust leren kijken en het kijken omzetten naar doen. Techniek, hoe schilder/teken je wat je ziet geloofwaardig op papier. Mooi gezegd: een geloofwaardige representatie van een 3-d object op een 2-d vlak.  Oftewel volume suggereren of verbeelden.

De belangrijkste elementen van deze cursus zijn:

Kijken’ en ‘zien’

Het oefenen van: vorm (en vormgevoel ontwikkelen), compositie, materiaal, kleur en toon, teken- en schildertechniek ( je eigen handschrift versterken). Ook wel het ‘schaap met de 5 poten’ genaamd.

Iedere les oefenen we het omzetten van onbewust ‘kijken’ naar bewust ‘zien’. Klinkt misschien ingewikkeld, maar het is simpel. Voorbeeld: Hoe valt het licht op een blaadje in de zon, welke vorm heeft de schaduw op datzelfde blaadje nu precies? Of 1 klein object, bijvoorbeeld een appel naschilderen op een plat vlak, daar zit de hele schilderkunst al in.

Iedere les oefenen we bepaalde basis teken- en/of schilder technieken middels specifieke opdrachten. Dat doen we stapje voor stapje. Van ‘hoe houd je nu eigenlijk een penseel goed vast’ tot ‘wat is verf en hoe meng ik dat spul nu eigenlijk handig?’

In onze basiscursus werken we voornamelijk in groepsopdrachten. De eerste paar lessen worden gebruikt om inzicht te krijgen in het startniveau van een iedere cursist.  Het zou zo kunnen zijn dat de groep in een aantal kleinere groepen verdeeld wordt, zoveel mogelijk afgestemd op ieders individuele niveau. De opdrachten zijn dan per groep afhankelijk van het niveau.

Het uitgangspunt is met plezier leren, het moet vooral geen strafwerk worden.

 

 

 

 

 

Handig om te weten

Alle benodigde materialen en gereedschappen zijn inbegrepen in de prijs, tenzij we echt iets heel speciaal willen. Je hoeft dus niets mee te nemen van huis. Dat is wel zo handig.

In het tweede blok kun je ook instromen als je het eerste blok niet hebt gedaan.

Lesvorm

Groeples

Leeftijd

vanaf 16 jaar

Lesdagen

Dinsdag, Woensdag

Start

Dinsdag 07 september 2021

Dinsdag 01 februari 2022

Woensdag 02 februari 2022

Aantal lessen

18

Locaties

OPEN

Instroom

Instromen is het hele seizoen mogelijk.

Prijstabel

Tekenen & schilderen - basis losse blokken € 367,00

Aanmelden

Lesdag + datum, tijd en leslocatie is verplicht
Lesvorm is verplicht

Gegevens cursist

Aanhef is verplicht

Wie gaat de cursus betalen?

Het is alleen mogelijk om via automatische incasso te betalen.

Betaalgegevens zijn verplicht
Termijnen-veld is verplicht

Cursussen die je misschien ook leuk vindt

Nieuw

Journalistiek schrijven (fysiek/online) vanaf 18 jaar

Nieuw

Jeugd Strijkorkest #awesomestrings 13 t/m 25 jaar

Schrijven met smaak vanaf 18 jaar

Qi Gong-basis korte cursus (donderdag) vanaf 21 jaar

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info