Kunstgeschiedenis B vanaf 18 jaar

Kunstgeschiedenis in thema’s

‘Samen de wereld van de kunst ontdekken!’ Altijd al meer willen weten over de achtergronden van schilderijen, beelden of architectuur? Mensen geven al duizenden jaren vorm aan de wereld en dat laat natuurlijk zijn sporen na. Tijdens de lessen -waarbij vragen stellen altijd kan- ontdek je waarom iets eruit ziet zoals het eruit ziet, en wie wat wanneer gemaakt heeft. Je leert beter kijken naar kunstwerken en gebouwen, en door de bagage die je meeneemt, beleef je er meer plezier aan.

Deze lessenserie bestaat uit vijf blokken van zes bijeenkomsten. Waar mogelijk wordt de laatste les vervangen door een excursie. Elk blok heeft een specifiek thema als onderwerp. Welke blokken dit zijn zie je hieronder.

 

Kunstgeschiedenis voor volwassenen

De cursus is geschikt voor volwassenen, zowel beginners als gevorderden. Voorkennis is niet nodig.

Wat leer je tijdens Kunstgeschiedenis

In deze cursus leer je, naast de specifieke inhoud, kijken en verbanden zien tussen het verleden en het heden, tussen culturen, tussen verschillende kunststromingen en kunstdisciplines. Samen kijken, luisteren en interpreteren om met plezier nieuwe kennis op te doen!

5 Wereldsteden
Moskou, Tokyo, Mexico stad, Sydney en Kaapstad – vijf steden met een geschiedenis en ontwikkeling die de moeite van het ontdekken waard is. Van Maya’s naar een metro, van een operahuis naar paleizen, bijzondere muurschilderingen en nog veel meer gaan we zien op deze virtuele reis.

Toppers beeldende technieken
Zeefdruk, gravure, ets, aquarel, acryl – in deze cursus gaan we aan de hand van kunstwerken deze technieken verkennen. Niet door ze te maken maar door ernaar te kijken! Voorbeelden van grote kunstenaars zijn het uitgangspunt voor een onderzoek naar de mogelijkheden van deze technieken en hun gebruik in de geschiedenis van de kunst.

Renaissance in Europa
De nieuwe kunst in Italië was een gewild exportproduct in de 16e eeuw. Heel Europa keek naar wat er daar gebeurde in de Renaissance en wilde dit ook. Gebouwen, beelden, schilderijen en gebruiksvoorwerpen werden in de nieuwe stijl gemaakt. Door kunstenaars uit Italië of door kunstenaars die zich lieten inspireren door wat er daar gemaakt was. Hoe dat in bijvoorbeeld Frankrijk, Nederland, Duitsland en Engeland in zijn werk ging zie je en hoor je in deze cursus.

Verhalen en symbolen in de kunst
Schilderijen vertellen verhalen en een geoefende kijker ziet en herkent deze. In deze cursus kom je meer te weten over de verhalen die te zien zijn en hoe je deze kunst herkennen. Van Homeros’ Ilias en Odyssee naar de verhalen uit de Bijbel, van de Divina Commedia van Dante naar Vadertje Cats en meer. In schilderijen kom je ook losse symbolen tegen die samen een heel verhaal vertellen.

Archeologie van Nederland
Van het paleolithicum tot met de Romeinen. Je leert dit deel van de geschiedenis van Nederland kennen in deze cursus. Hoe leefde men, woonde men, wat maakte men in die periode? De activiteiten van de mens staan centraal in de archeologie. Vuurstenen bijlen, aardewerken potten, fuiken van twijgen en veel meer artefacten die in Nederland gevonden en veel meer zijn hier de getuigen van. Hoe je achter die activiteiten komt – de weg van vooronderzoek via opgraven tot het achterhalen van de verhalen van je vondsten – ook dat hoor je bij deze cursus.

Wat moet ik meenemen?

Voor deze cursus hoef je niks aan te schaffen.

Lesvorm

Groepsles

Leeftijd

vanaf 18 jaar

Lesdagen

Dinsdag

Start

Aantal lessen

30

Locaties

OPEN

Instroom

Instromen is het hele seizoen mogelijk.

Prijstabel

Kunstgeschiedenis B € 463,00
Op deze cursus kan op dit moment niet ingeschreven worden.

Cursussen die je misschien ook leuk vindt

Korte cursus

Azteken, Maya en Inka’s vanaf 18 jaar

Korte cursus

Renaissance in Europa korte cursus vanaf 18 jaar

Korte cursus

Huizen en tuinen vanaf 18 jaar

Korte cursus

Jugendstil en Art deco + vanaf 18 jaar

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info