Journalistiek schrijven vanaf 18 jaar

Deze cursus wordt in principe fysiek aangeboden, maar gaat online verder zodra COVID-maatregelen om deze aanpassing vragen.

Leer schrijven als een journalist

Een journalist is altijd op zoek naar nieuws. In deze cursus ga je actief op zoek naar verhalen dicht bij jou in de buurt. Je brengt gebeurtenissen tot leven, plaatst anekdotes in de juiste context en je leert kritisch om je heen te kijken. Door te oefenen in gesprekken en met behulp van interviews leer je te luisteren naar iemand in plaats van dat je alleen het verhaal hoort. Op bezoek aan evenementen leer je weer goed te kijken en gebruik te maken van relevante informatie. Tot slot krijg je door hoe al die kennis en informatie te gieten in mooie verhalen.

Voor schrijvers die aansprekende verhalen willen opschrijven. Hou je van schrijven? Of schrijf je voor een blad of website van je vereniging? En wil je aantrekkelijke verhalen maken? Dan is deze cursus voor jou bedoeld.

 

Docenten

Wat leer je?

Journalistiek draait om nieuwswaarde. Maar dat niet alleen. Natuurlijk wil je dat je verhaal wordt gelezen. Hoe zorg je dat je origineel blijft? Wat is een invalshoek? En hoe draagt dat bij aan een aantrekkelijk verhaal? In deze cursus ontdekken we de wereld van de journalistiek. We wandelen langs verschillende journalistieke genres. Van een nieuwsverhaal tot een reportage en een interview. We doorgronden het gebruik van taal. Wat zijn superlatieven? En hoe kunnen we treffend en opvallend een verhaal op papier zetten. Elk journalistiek genre vraagt om andere vaardigheden. Onderzoek doen, een scherp interview afnemen, nieuws kort samenvatten. In deze cursus komen ze allemaal voorbij.

Tijdens de les

We komen wekelijks bijeen waar we met elkaar praten over de journalistiek. We bekijken goede en slechte voorbeelden. Tijdens de les maken we een begin met een verhaal. Daarna ga je zelf op pad. In de volgende bijeenkomst bespreken we het resultaat met elkaar. Zo groei je toe tot een eindproduct waar je trots op bent.

Handig om te weten

De schrijfoefeningen in de les maken we op papier of als je dat prettiger vindt gelijk op je laptop. Als een echte verslaggever hebben we voortaan altijd een notitieblokje op zak waarin we aantekeningen kunnen maken, zodat je nooit met lege handen staat als er iets onverwachts op je pad komt.

Lesvorm

Groepsles

Leeftijd

vanaf 18 jaar

Lesdagen

Maandag

Start

Aantal lessen

10

Locaties

OPEN

Instroom

Geen instroom mogelijk

Prijstabel

Journalistiek schrijven € 275,00
Op deze cursus kan op dit moment niet ingeschreven worden.

Cursussen die je misschien ook leuk vindt

dag cursus

Scratch en Concert Blokfluitdag vanaf 18 jaar

De vloer op – korte cursus vanaf 18 jaar

Korte cursus

Dans je fit korte cursus vanaf 50 jaar

Aziatische Kalligrafie voor gevorderden vanaf 18 jaar

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info