Aziatische Kalligrafie voor beginners vanaf 18 jaar

Wil jij je zinnen verzetten door je hoofd leeg te maken en te concentreren op de beweging van je penseel?

Dan is dit jouw cursus. Aziatische kalligrafie gaat om het proces van doen met een esthetisch resultaat. Het leert je tegelijkertijd beter kijken en zien. Door je te concentreren laat je alles om je heen even voor wat het is. Leer de basistechnieken van Aziatische kalligrafie, de shodo, de weg van het penseel en schrijf je vandaag nog in voor deze korte cursus Aziatische kalligrafie voor beginners.

Korte cursus Aziatische kalligrafie voor beginners van 18+

Kalligrafie is niet aan leeftijd gebonden. In Azië wordt kalligrafie met de paplepel ingegoten, maar dat betekent niet dat jij het niet alsnog kan leren. Deze korte cursus is voor beginners boven de 18 jaar.
Door eerst de inkt te wrijven kun je je hoofd leeg maken. En door je vervolgens te concentreren op de penseelstreken om Aziatische karakters te schrijven (shodo, de weg van het penseel) kom je even los van alle dag. Het resultaat zijn sierlijke karakters die je steeds beter leert schrijven door het continue proces van kijken, zien en doen.

Doordat je kalligrafeert vanuit je arm en niet vanuit je pols maken de linker en rechter hersenhelft geen connectie met elkaar. Dat is de reden dat je je goed moet concentreren voor en tijdens het schrijven. En daarvoor moet je ook je hoofd leegmaken als je kalligrafeert. Na een kalligrafeersessie kun je hetzelfde tevreden gevoel hebben als na een sportsessie mogelijk is, er komt namelijk hetzelfde stofje vrij in je hersenen die je dat gevoel geeft.

In dit filmpje licht Louise de reden toe waarom zij ooit met shodo, de weg van het penseel, begon.

Wat leer je tijdens een korte cursus Aziatische kalligrafie?

Je begint met een goede basis, het inktwrijven en het leren van verschillende streken met het penseel. Je leert hiermee de basistechnieken om daarna enkele karakters te schrijven. Dit zijn stukjes uit klassiek Chinese gedichten of andere Aziatische geschriften. Vaak zie je door de betekenis van een paar karakter samen al een heel plaatje voor je. Het spreekt tot de verbeelding.

In de 11 lessen van 2 uur komen de volgende onderwerpen aan bod om een goede basis te vormen om Aziatische kalligrafie te kunnen beoefenen:

Techniek verschillende streken: Door de techniek van verschillende losse streken te oefenen kunnen daarna enkele karakters worden geschreven.

Verhoudingen en witruimte:
Karakters ten opzichte van elkaar in goede verhouding schrijven is een kunst. De witruimte tussen streken binnen een karakter en witruimte tussen karakters is hierbij van essentieel belang.

Kaisho, het officiële schrift:
Er bestaan verschillende schriften, waarbij Kaisho (standaard schrift) het officiële schrift is. Dit is het schoonschrijf-schrift. Hieraan zijn regels verbonden en de karakters zijn duidelijk herkenbaar. Op basis van Kaisho kun je later ook bijvoorbeeld je wagen aan het Gyosho (lopend schrift, semi-cursief). Dit schrift is als het waren doorgeschreven -aan elkaar-. In dit schrift kun je ook je eigen karakter kwijt om een eigen handschrift binnen Gyosho te ontwikkelen. De regels zijn daarvoor juist wat vrijer. Ook Sosho (grasschrift, cursief) is een mogelijk handschrift. Dit lijkt op een ‘doktershandschrift en is vrij abstract en elegant en tegelijkertijd weer aan meer regels gebonden bij het schrijven ervan.

Deze cursus scherpt je blik door te trainen in kijken en zien. Tegelijkertijd verzet je je zinnen en kom je even los van alle dag. Na deze cursus kun je een cursus op hoger niveau volgen: de vervolgcursus Aziatische kalligrafie voor beginners 18+.

Wat moet ik meenemen?
  • presse papier, zodat het papier op z’n plek blijft tijdens het schrijven
  • vilten matje, zodat de inkt in het papier blijft
  • penseellegger, iets om je penseel op te leggen, bijvoorbeeld een geglazuurde messenlegger
  • een schrijfdoos,bijvoorbeeld een houten wijndoos met schuifdeksel voldoet hier heel goed voor
Kosten materiaal
Bij elkaar moet je rekenen op 50 euro voor de volgende materialen om aan te schaffen: penseel, inktsteen, inktstaaf, zwarte inkt en 48 vel sumi rijstpapier. De meeste kosten hiervan zitten in het penseel. Dit bedrag is in het totaalbedrag van de cursus opgenomen. Als je thuis wilt oefenen met de streken en straks karakters kan je ook oefenen op krantenpapier.

Lesvorm

Groepsles

Leeftijd

vanaf 18 jaar

Dinsdag

Lesdagen

Start

Dinsdag 15 oktober 2024

Aantal lessen

11

Locaties

OPEN

Instroom

Instroom binnen de eerste 3 lessen mogelijk.

Prijstabel

Aziatische Kalligrafie voor beginners € 323,00

Aanmelden

Lesdag + datum, tijd en leslocatie is verplicht
Lesvorm is verplicht

Gegevens cursist

Aanhef is verplicht
Geef een geldige geboortedatum op

Wie gaat de cursus betalen?

Geef een geldige geboortedatum op

Het is alleen mogelijk om via automatische incasso te betalen.

Betaalgegevens zijn verplicht
Termijnen-veld is verplicht
Termijnen-veld is verplicht

Cursussen die je misschien ook leuk vindt

Urban 11 t/m 14 jaar

Kunstgeschiedenis

Kleurige toppers vanaf 18 jaar

Kunstgeschiedenis

Romeinen vanaf 18 jaar

Kunstgeschiedenis

Werken in klei vanaf 18 jaar

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info