After Nature vanaf 18 jaar

After Nature; Realistisch tekenen en schilderen naar de natuur.

In deze cursus tekenen en schilderen we dierstudies naar de waarneming van diverse natuurhistorische preparaten die opgesteld staan in het lokaal. Tijdens het bestuderen van de diverse aangeboden objecten bespreek je met de docent wat je als esthetisch ervaart aangaande het dier of wat jou juist afstoot. Jouw interpretatie in de weergave van het dier is van belang en middels diverse studies leer je de diverse bijzondere kenmerken van het dier weer te geven.
We werken in principe naar de waarneming in een figuratieve stijl, maar er is ruimte voor interpretatie en abstrahering.

Wat leer je tijdens deze cursus realistisch schilderen en tekenen naar de natuur?

In de eerste plaats telt de verwondering. Een dierpreparaat geeft je de mogelijkheid het eindeloos te bestuderen en de schoonheid te ervaren. Elk klein detail, een prachtig verenkleed, patroon in een vacht of een geschubde staart kan een openbaring zijn en uitnodigen tot studie. Je leert vanuit een schets een opbouw te maken tot een schilderij, daarbij gebruik je diverse materialen, zoals krijt/houtskool, acryl- en aquarelverf.

Iedere cursus uit 3 blokken opgebouwd.

Blok 1: Contrast/vorm/restvorm.
Aantal lessen: 4
Op een tafel midden in het lokaal bevinden zich talloze dierschedels, met wonderlijke vormen, tegen een zwarte contrastrijke ondergrond gepresenteerd. In deze cursus leren we kijken naar de vorm van het dier en analyseren we de meest opvallende kenmerken. Na het dier zorgvuldig bestudeerd te hebben gaan we starten met het schilderij of de tekening en schetsen we een eerste compositie, daarbij letten we vooral op de ruimtelijke werking van de vormen en restvorm. In de uitwerking schenken we vooral aandacht aan schaduwpartijen en trachten we een realistische weergave van het object weer te geven. Materiaalkeuze: Conté krijt, rood/wit/zwart,grijs. Houtskool. Acryl.

Blok 2: Stofuitdrukking/detail.
Aantal lessen: 3
Opnieuw wordt midden in het lokaal een presentatie van verschillende dierpreparaten getoond die uitnodigen tot studie. Felgekleurde insectvleugels trekken de aandacht, maar ook verschillende huiden van reptielen, vogels en zoogdieren. Om tot een natuurgetrouwe weergave van het studieobject te komen is geduld gewenst, en oog voor detail. In deze cursus leren we opnieuw kijken naar de kenmerken van een dier, maar gaan we vooral met kleur aan de slag. We leren hoe om te gaan met het kleurenpalet en bouwen een schilderij op. Daarbij kijken we bijvoorbeeld hoe licht weerkaatst op insectvleugels en hoe we de glans op een vacht of verenkleed het best kunnen weergeven in het schilderij. Materiaalkeuze: Kleurkrijt, acryl, potlood, olieverf.

Blok 3: Toepassen van diverse technieken.
Aantal lessen: 3
In dit laatste blok van de cursus gaan we vrijer om met eerder verworven vaardigheden en creӫren we nieuwe diersoorten die bestaan uit diverse elementen van verschillende diersoorten. Daarbij trachten we diersoorten te ontwikkelen die beter gedijen in een veranderende leefomgeving. Nadruk ligt op het maken van een spannende compositie in het beeldvlak, en de natuurgetrouwe stofuitdrukking van de diverse dieronderdelen, echter hoeft het eindresultaat dus geen weergave van de werkelijkheid te zijn. Materiaalkeuze: Vrij.

Wat moet ik meenemen?

Je hoeft niets mee te nemen. De docent voorziet in alle teken-en schildermaterialen en papier/canvas.

 

Handig om te weten

De cursusprijs is exclusief € 42,50  materiaalkosten.

Lesvorm

Groepsles

Leeftijd

vanaf 18 jaar

Dinsdag

Lesdagen

Start

Dinsdag 27 augustus 2024

Dinsdag 21 januari 2025

Aantal lessen

18

Locaties

OPEN

Instroom

Instromen is het hele seizoen mogelijk.

Prijstabel

After Nature € 348,00

Aanmelden

Lesdag + datum, tijd en leslocatie is verplicht
Lesvorm is verplicht

Gegevens cursist

Aanhef is verplicht
Geef een geldige geboortedatum op

Wie gaat de cursus betalen?

Geef een geldige geboortedatum op

Het is alleen mogelijk om via automatische incasso te betalen.

Betaalgegevens zijn verplicht
Termijnen-veld is verplicht
Termijnen-veld is verplicht

Cursussen die je misschien ook leuk vindt

Realisme vanaf 18 jaar

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info