Schilderijen vertellen het verhaal van de vluchteling

Datum: 12-7-2021
Tijdstip: Vanaf 22 juni
Kosten: Gratis

Cursisten schilderen van De VAK maakten dit seizoen schilderingen die het verhaal van de vluchteling vertellen. Een thema dat ons raakt en van alle tijden is. De werken geven de hoop, het dagelijkse leven en de wanhoop van de vluchtelingen weer. Ze zetten aan tot denken en roepen op tot actie om deze mensen te helpen. Voor de techniek werd vooral gekeken naar schilders als Koen Vermeulen, Alice Neel en Nathan Oliviera. Alle schilderijen zijn te zien in een expositie in OPEN vanaf de dag van de vluchteling op zondag 20 juni tot en met 12 juli.

Hoop

Hoop is een thema dat we in veel schilderingen terugzien. Kinderen die ondanks de omstandigheden spelen en vriendschappen sluiten. Een vrouw die in het kamp de was ophangt en met haar prachtige hoofddoek in het oog springt. Of een moeder met een peuter in zwemvest, die naar huis belt om te vertellen dat ze veilig zijn aangekomen op het schilderij van Frank van Polanen Petel.

Veiling voor het goede doel

Naast de expositie hangen er schilderijen die de cursisten hebben gedoneerd voor een speciale veiling. Het geld dat met de veiling wordt opgebracht gaat naar Vluchtelingenwerk. Aanleiding waren de pamflet-achtige schilderingen van Marco Visser waarin hij mensen oproept om te doneren aan dit goede doel. “Ik vind het een erg mooi idee. En hoop dat we met deze veiling veel werk voor dit goede doel kunnen verkopen”, aldus trotse docent Wilma Keizer. Bezoekers van de expositie kunnen in OPEN ter plekke via een formulier een bod uitbrengen. Biedingen zijn anoniem. Na afloop van de expositie krijgen de bieders van het hoogste bod een bericht.

(Het werk van Frank van Polanen Petel)

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info