Middagconcert – Paul Pleijsier

Datum: 25-1-2023
Tijdstip: 14.00 uur
Kosten: € 5,00

Middagconcert van De VAK voor iedereen die zin heeft in muziek, maar speciaal voor senioren in de wijk De Tanthof!

Paul Pleijsier staat als gitarist met één been in de klassieke en met één been in de populaire muziek. Zijn gevoel en de locatie waar hij speelt, zijn leidend voor de muziek die hij brengt.

Paul Pleijsier speelt dit concert op zijn Franse Linard-gitaar uit 1835, een geweldig instrument zoals ze ze nu niet meer maken. Hij liet de gitaar het gespeelde programma dicteren. Dat werd (dus) een reis in de tijd, want alle muziek die ouder is dan dit instrument klinkt er erg goed op, terwijl alles wat jonger is beter past bij de moderne klassieke gitaar. De eerste gespeelde componist is de Spanjaard Gaspar Sanz, waarvan Paul de zelden of nooit gehoorde Suite in e-mineur speelt uit 1672. Dat is de tijd van Jan Vermeer, die zijn schilderij “de gitaarspeelster” zo ongeveer in dat jaar maakte. 

Na Sanz volgt J. S. Bach, die geen speciale reclame nodig heeft. Paul speelt de beroemde prelude van de cellosuite BWV 1007, die op de gitaar minstens even goed klinkt als op de cello, hoewel elke cellist dat zal betwisten. Dan volgt het zwaartepunt van het programma de ‘Fantasie’ opus 30 van Ferdinand Sor. 

Sor is de meest onderschatte componist van het repertoire, en naar Paul’s mening verreweg de beste uit zijn tijd. Sinds de lockdown in 2020, en al geruime tijd daarvóór, is Paul onafgebroken met Sor bezig, die een berestreng boek schreef, de “Méthode pour la Guitare”, 88 pagina’s uiterst complexe tekst, en 88 muziekvoorbeelden, die Paul in het Nederlands vertaalde. Maar hoor eens hoe toegankelijk Sor’s muziek is. En, niet geheel toevallig, komt de Linard precies uit Sor’s tijd. Die had erop gespeeld kunnen hebben. Paul gebruikt precies de techniek die Sor in zijn boek beschrijft. Als u nú nog niet benieuwd bent… 

Na Sor bouwen we alles weer in omgekeerde volgorde af. Eerst de romantische “Rêverie” La Candeur, van Sor weer, een mooi klein dromerig stukje. Dan mag Bach weer, en wel de Prelude BWV 856, die u vast wel eens gehoord heeft op de piano. Paul is trouwens de enige die dit stuk succesvol voor gitaar heeft weten te bewerken. We sluiten af met het vrolijkste en meest bekende stuk van Sanz, Canarios. En daarna kunt u er hopelijk weer helemaal tegenaan.

Paul Pleijsier is als gitarist van vele markten thuis, en is ook docent gitaar en ukelele bij De VAK, centrum voor de kunsten.   

Kosten: 5,00 euro

Betaling met pinpas aan de deur van De Hofstee. Wil je zeker zijn van een plaats? Reserveer dan door een mail te sturen naar info@vak-delft.nl. Vermeld duidelijk je naam, telefoonnummer en dat het gaat om het concert van Paul Pleijsier op 25 januari a.s. Bellen met De VAK kan ook: 015-8904901.

Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info