Lunchpauzeconcert – Round Square Quintet

Datum: 15-11-2022
Tijdstip: 12.15 uur
Kosten: Gratis

De geschiedenis van Round Square Quintet begint bij contrabassist en componist Henk de Ligt. Zijn kwintet HENK bestond buiten hemzelf uit trompettist Bert Lochs, saxofonist Stephanie Francke, pianist Ed Baatsen en drummer Friso van Wijck. Na zijn overlijden in 2020, blijft de band zonder bassist achter. De bandleden zijn echter nog lang niet op elkaar uitgekeken en besluiten een doorstart te maken. Na even te hebben overwogen zonder contrabas te spelen, werd uiteindelijk toch besloten om de band te completeren met de Italiaanse bassist Alessio Bruno.

Waar HENK voornamelijk composities van de Ligt speelde, wil Round Square Quinteteen staalkaart zijn van zijn componerende leden. Bert Lochs is al jaren een begrip met zijn zeer persoonlijke composities in bands als Braskiri en zijn eigen trio’s, Ed Baatsen evenzeer met zijn werk voor Special Delivery, Kenturah’s Kitchen en ook HENK. Stephanie Francke timmert al jaren aan de weg met eigen werk o.a. in haar project Spoken, en met Friso van Wijck heeft dit collectief een hoofdvakdocent compositie van het Rotterdams Conservatorium in de gelederen. Naast enkele stukken van de Ligt wordt er vooral gezocht naar inspirerend nieuw werk van de bandleden.

Round Square is de titel van een werk van Van Wijck, en herbergt een paradox in zich: het is een schijnbaar onmogelijke combinatie, en precies dit beoogt het kersverse kwintet in zijn muziek: vrijheid binnen strakke compositorische lijnen, orde in chaos, elektronica in akoestiek, en klassieke schoonheid in rauwe jazz. Ronder kan een vierkant niet worden.

Round Square is:

  • Stephanie Francke: sopraan- en altsax
  • Bert Lochs: trompet, flugelhorn, EVI
  • Ed Baatsen: piano, Rhodes
  • Alessio Bruno: contrabas
  • Friso van Wijck: slagwerk

Het Lunchpauzeconcert

Elke derde dinsdag van de maand is er traditiegetrouw een VAK Lunchpauzeconcert in OPEN.

Het Lunchpauzeconcert wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info