Kunst op vrijdag – Roelant Savery’s Wonderlijke Wereld

Datum: 1-3-2024
Tijdstip: 10.00 tot 12.00 uur
Kosten: € 17, 50

Goed voorbereid naar een tentoonstelling of de kennis ophalen na het bezoek? Volg van februari tot en met juni een verdiepende lezing op de vrijdagochtend. Alexandra Oostdijk, kunsthistoricus en directeur van museum Paul Tetar van Elve vertelt over een van de vele interessante tentoonstellingen in de buurt (of iets verder weg) 

Roelant Savery’s Wonderlijke Wereld – Mauritshuis (t/m 19 mei) 

Deze kunstenaar, die leefde van 1576 tot 1639, was een pionier op vele gebieden. Hij schilderde een van de eerste bloemstillevens en was dé schilder van de legendarische (uitgestorven) dodo. Ook was hij de eerste schilder die buiten op straat gewone mensen tekende. Zijn wereld is vaak sprookjesachtig, met antieke ruïnes en wonderlijke vergezichten. Na zijn opleiding door zijn oudere broer Jacob reisde hij naar Praag. Hij werd er de hofschilder van keizer Rudolf II, wiens hof een centrum was van de maniëristische kunst. De keizerlijke verzameling vormde een dankbare bron voor Savery als dierenschilder.

Roelant Savery (toegeschreven), Een dodo met enkele andere vogels, c. 1630 Natural History Museum, Londen
Roelant Savery (toegeschreven), Een dodo met enkele andere vogels, c. 1630 Natural History Museum, Londen

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info