Expositie – Raku

Datum: 22-11-2022
Tijdstip: tijdens openingstijden
Kosten: Gratis

Als je de trap oploopt naar de eerste verdieping in OPEN zie je bijzonder keramiek gemaakt door de cursisten van Margreet Koelewijn. In haar keramiekklas maakten de cursisten kennis met de bijzondere Japanse stooktechniek Raku. Het resultaat is te zien in twee vitrines.

Raku
Raku is een uit Japan afkomstige stookmethode waarin het werk in gasovens in een buitengebied wordt verhit tot ca 800 graden. Het werkstuk wordt met tangen uit de oven gehaald en in vaten met zaagsel geplaatst, dit geeft een flinke rookontwikkeling. Omdat het werk is voorzien van een raku glazuur (een craquelé glazuur) zal in het zaagselvat de rook in de de haarscheurtjes trekken wat de specifieke raku tekening laat zien op het werk. De roodkoperen werkstukken zijn ontstaan door koperoxyde toe te voegen onder en in het glazuur en bij het stookproces de zuurstoftoevoer te verminderen. Dit geeft reductie .

Wat zijn onze media voorwaarden?

De VAK laat regelmatig fotoreportages maken van cursussen, voorstellingen en uitvoeringen. De foto’s kunnen gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden op de website, cursusbrochure, etc. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart de cursist of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger akkoord te gaan met de publicatie van dit materiaal. Meer info